Albo takie samo można wcinać?
Glony wakame są znane w Japonii i stosowane w tamtejszej kuchni. W innych rejonach świata ich popularność powoli rośnie ze względu na właściwości tych alg. Wakame wyróżniają się m.in. zawartością fukoksantyny - barwnika, który wspomaga odchudzanie i działa ochronnie na układ krążenia.
Wakame, brązowe wodorosty używane do przyprawiania zup i azjatyckich sałatek uaktywniają spalanie tłuszczu. To raz, ale również syntetyzują DHA (kwas dokozaheksaenowy) w wątrobie.
To daje anty cukrzycowe efekty, a oprócz tego, wodorosty zapobiegają rakowi prostaty, wspierają funkcjonowanie tarczycy, pomagają w blokowaniu wzrostu guzów raka piersi, a także mogą pomóc w walce z chorobą popromienną.
Naukowcy przypisują właściwości lecznicze Wakame ksantofilom, a przede wszystkim fukoksantynie.
Wartość odżywcza glonów wakame (w 100 g):
wartość energetyczna: 45 kcal
białko: 3 g
węglowodany: 9 g
tłuszcze: 0,65 g
wapń: 150 mg
żelazo: 2,18 mg
magnez: 107 mg
cynk: 0,38 mg
kwas foliowy: 196 µg
witamina A: 18 µg
witamina E: 1 mg
witamina K: 5,3 µg
witamina C: 3 mg
Zmieniony przez - kruszkush25 w dniu 2017-09-02 21:28:28
Zmieniony przez - domer w dniu 2017-09-03 09:13:09