Szacuny
1
Napisanych postów
39
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
2789
Witam
4 razy w tygodniu spożywam 700gram buraków kiszonych i piję szklankę barszczu kiszonego.
Czy spożywanie takich ilości może mieć negatywne skutki?
Czy są jakieś zdrowotne przeciwwskazania co do takiej ilości (jeśli tak to jakie) czy można jeść/pic do woli?
Jeśli ilość, którą spożywam jest zbyt duża i grozi negatywnymi konsekwencjami to do jakiej ilości ograniczyć?
Bardzo lubię buraki, ale jeśli to niezdrowe to nie chcę przesadzać...
Proszę o pomoc ekspertów żywieniowych tego działu.
Szacuny
358
Napisanych postów
953
Wiek
124 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
53586
Zawierają duże ilości fruktanów. W teorii mogą powodować nadmierną fermentację w niższych rejonach jelit. Jeśli nie odczuwasz dyskomfortu trawiennego to nie ma powodu do rezygnacji. Buraki to świetne źródło witaminy B9. Nie wiem czy na dłuższą metę takie ilości fruktanów mogą wpłynąć na równowagę flory jelitowej...
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6270
Napisanych postów
76019
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754788
Uważaj na ilości cukrów prostych. Nie wiem. jak wygląda u Ciebie ogół diety, ale te 700g to prawie tyle węglowodanów co w worku ryżu. Warto mieć to na uwadze.
Zmieniony przez - domer w dniu 2017-09-17 09:28:16
Szacuny
1
Napisanych postów
39
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
2789
Nie odczuwam żadnych negatywnych skutków, ale czy - przy spożywaniu takich ilości - mogą się one pojawić w przyszłości? Trudno mi, laikowi, znaleźć jakąś odpowiedź na ten temat w Internecie. Np. nie zaleca się dużych ilości osobom z kamieniami nerkowymi, ale czy takie porcje jak moje (3/4 kilograma na raz) mogą prowadzić do ich powstawania?
Szacuny
358
Napisanych postów
953
Wiek
124 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
53586
duolc
Nie odczuwam żadnych negatywnych skutków, ale czy - przy spożywaniu takich ilości - mogą się one pojawić w przyszłości? Trudno mi, laikowi, znaleźć jakąś odpowiedź na ten temat w Internecie. Np. nie zaleca się dużych ilości osobom z kamieniami nerkowymi, ale czy takie porcje jak moje (3/4 kilograma na raz) mogą prowadzić do ich powstawania?
Chodzi pewnie o wspomniany tutaj wcześniej kwas szczawiowy. W teorii, kwas szczawiowy może wytrącać się w nerkach/na stawach w formie kryształków tworząc kamienie szczawianowe. W zależności od diety, istnieje większe lub mniejsze ryzyko. Skuteczną profilaktyką jest obecność w diecie odpowiedniej ilości cytrynianów, które zapobiegają formowaniu się kamieni szczawianowych i/lub rozpuszczają już istniejące.
Najpopularniejszymi źródłami cytrynianów w diecie są owoce cytrusowe, głównie cytryna, pomarańcze, kiwi... Można też dostarczać jej w suplementach np. cytrynian magnezu.