Szacuny
0
Napisanych postów
20
Wiek
42 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
1011
Mam dwa pytania w sprawie tłuszczów w diecie:
1. Czy należy dążyć do tego aby tłuszczy nasyconych było możliwie najmniej w naszej diecie? Czy może są jakieś zalecane proporcje np. 1/4 nasycone i 3/4 nienasycone?
2. Jak rozumieć rozpiski tłuszczy na opakowaniach produktów?
Weźmy taką makrele. W 100g ma 20g tłuszczy (ogólnie). Konkretnie wymienione są nasycone 4,9g. Czy to znaczy, że reszta czyli 15,1g to nienasycone?
Owsianka w 100g ma 5,7 tłuszczy ogólnie. Konkretnie nasyconych 1,2. Czyli nienasyconych ma 4,5g?
Szacuny
3185
Napisanych postów
15808
Wiek
36 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
146709
stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych(gównie sery, mięso, masło, kokos, olej palmowy) do jednonienasyconych(oliwa z oliwek, awokado, orzechy) do wielonienasyconych(ryby tłuste, siemię lniane, orzechy włoskie, mięso z hodowli eko) w diecie powinien wynosić mniej więcej 1:1:1 lub 1:2:1.
Szacuny
1717
Napisanych postów
27216
Wiek
29 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
516400
To zależy, jeśli jesteś np: na HC to nasycone należy trzymać w ryzach. Omega-9 prawie nikt nie liczy, a jedynie stosunek o3 do o6 w przedziale 1 : 1 do 1 : 5.
Szacuny
1717
Napisanych postów
27216
Wiek
29 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
516400
HC to dieta z przewagą węglowodanów. Szacuje się bowiem, że w diecie z przewagą węglowodanów spożycie tłuszczów nasyconych powinno wynosić najwyżej 10% kaloryczności diety, jeśli masz przykładowo 35% ogółem lipidów w diecie, niemniej nie musisz aż tak się trzymać cyferek, ale powinieneś mieć to na uwadze żeby się nimi po prostu nie obżerać.
Trzymaj po prostu odpowiedni stosunek o3 do o6 - 1:1, 1:5
Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-11-21 07:11:10
Szacuny
978
Napisanych postów
11361
Wiek
5 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
191472
Jak koledzy wyżej, z proporcjami tłuszczy po prostu trzymaj 1:1,5 w skali tygodnia na przykład. Badaj okresowo lipidy raz na pół roku na przykład i będziesz miał obraz własnych postępów jeśli chodzi o lipidy.