Mój blog o treningu i diecie: http://silawilczegoapetytu.pl/
Aktualny dziennik: http://www.sfd.pl/Paula_pociążowa_redukcja-t1159434.html
Dziennik konkursowy: http://www.sfd.pl/Paula_NOWE_CIAŁO_W_BUDOWIE-t1103547.html
...
Napisał(a)
Jest jeszcze taki "trick", żeby gotowe naleśniki jeszcze ciepłe przykrywać talerzem, wtedy miękną i robią się elastyczne )
...
Napisał(a)
A do biszkoptu lub ciast drożdżowych jaka mąka będzie ok? Do tej pory piekłam tylko na pszennej wszystko, ale mam zamiar wyeliminować ja z diety, albo mocno ograniczyć i musze ją jakoś zastąpić.
Przedświąteczne tiramisu. Jeszcze z mąką pszenną.
Zmieniony przez - Tsubame33 w dniu 2017-12-20 14:04:09
Przedświąteczne tiramisu. Jeszcze z mąką pszenną.
Zmieniony przez - Tsubame33 w dniu 2017-12-20 14:04:09
2
...
Napisał(a)
nightingalJa polecam ryżową - całkiem fajne z niej naleśniki wychodzą. A kokosowej nienawidzę - ostatnio mi zepsuła cały patent na indyka.
kokosowa się kruszy. jest ok jako dodatek do jakiejś mąki. sama w sobie niestety nie sprzyja wypiekom.
kaka kusi mnie by zrobić takie ciasteczka :)
...
Napisał(a)
eveline
kokosowa się kruszy. jest ok jako dodatek do jakiejś mąki. sama w sobie niestety nie sprzyja wypiekom.
Kiedyś zrobiłem gofry w 100% z mąki kokosowej. Raz, że tyle mleka/wody ciągnęła że kilka razy musiałem dolewać. A dwa, że po upieczeniu gofr rozsypał mi się w ręce
...
Napisał(a)
Ja do naleśników bezglutenowych dla mojego faceta używam najczęsciej mieszanki maki ryżowej i jaglanej, uważam,że są bardziej elastyczne niż z samej ryzowej. Nadają sie na słodkie i wytrawne. Poza tym robię bardzo luźne ciasto i przykrywam neleśniki po upieczeniu- nie łamią się i nie ma problemów ze zwijaniem nawet drugiego dnia. Robię także naleśniki z mąki gryczanej, kasztanowej ( te dwie mąki to z kolei moje ulubione do nalesników), z maki teff, a ostatnie odkrycie to budyniowe by COD. Te ostatnie chyba są najbardziej elastyczne, wręcz gumowate. Zachęca to do eksperymentów z dodatkiem róznych skrobii do innych mąk w nalesnikach. Według mnie gwarantem suksesu jest właśnie bardzo luźne ciasto, ale może to tylko moje obserwacje. Dla mnie trudne w wykonaniu są np. naleśniki z mąki z ciecierzycy, ale warte zachodu.
1
"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html
...
Napisał(a)
eveline
kaka kusi mnie by zrobić takie ciasteczka :)
pyszne są, szybko się robią :) ale polecam zrobić z połowy porcji :) dobre są w ciągu całego roku, bo to takie klasyczne, proste maślane ciastka.
...
Napisał(a)
Kaka21 w twoim przepisie na ciasteczka jest chyba błąd- 3 szkl mąki to jest 45-48 dag a nie 75 ...
"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
nightingalwyglądają zawodowo!!!
Smakują jak bajaderki, a ja uwielbiam bajaderki
...no może brakuje jakiegoś zapachu, następnym razem dam może arakowy, albo rumowy i trochę bakalii: figi suszone, rodzynki, orzechy potłuczone i będzie idealnie...
Zmieniony przez - Tsubame33 w dniu 2018-03-20 12:42:45
Następny temat
kasiakitka, sforcia, kaka21 - ban za gadanie międzu seriami
Polecane artykuły