Ostatnio postanowiłem „rozprawić się” z tematem krewetek, żeby sprawdzić jak to się je, przygotowuje oraz dlaczego ludzie się nimi zachwycają . Wyszły mi z tego dwa całkiem fajne przepisy, jeden na słodko i jeden na ostro więc może ktoś jeszcze skorzysta.
Cytrusowa sałatka z krewetek
Składniki:
180 g krewetek
1/2 grejpfruta
1 pomarańcza
20 g orzechów nerkowca
5 g oleju lnianego
5 g masła klarowanego
kilka listków pietruszki
1/2 opakowania miksu sałat
pieprz
sól
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy miks sałat oraz owoce, z których wycinamy miąższ (nad miseczką żeby zebrać również sok). Na patelni prażymy orzechy i dorzucamy do sałaty. Następnie na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy krewetki. Sok z cytrusów mieszamy z olejem lnianym i wlewamy do sałatki. Dorzucamy pietruszkę, mieszamy i gotowe.
Makro i foto:
Sałatka z makaronem, krewetkami i papryczką chilli.
Składniki:
1/2 opakowania miksu sałat
Pomidorki koktajlowe
180 g krewetek
1 papryczka chili
5 g masła klarowanego
5 g oleju lnianego
75g makaronu pełne ziarno
kilka listków pietruszki
Pieprz
Sól
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy miks sałat oraz pokrojone pomidorki koktajlowe. Na maśle smażymy krewetki oraz pokrojoną w plasterki papryczkę chilli (standardowo tu znajduje się również czosnek, ale nie używam więc pominąłem ). Całość doprawiamy solą, pieprzem, olejem lnianym i pietruszką. Gotowe.
Makro i foto:
SMACZNEGO!
P.S. Przepisy inspirowane gotowcami z internetu i dostosowane do moich potrzeb i makro.
pozdrawiam
kabo
Zmieniony przez - kabo9 w dniu 2018-01-02 10:45:01