Przeglądam Wasze forum od wczoraj i znalazłem tu wiele inspiracji dla swoich posiłków. Po tygodniu jedzenia ryżu i mięsa pod każdą możliwą suchą postacią..
Chciałbym podzielić się z Wami przepisem na schab w sosie cebulowo-pomidorowym zapiekanym pod serem.
Najlepiej zastosować mozzarelle z dodatkiem parmezanu. (Użyłem Edamskiego ale jak się makro zgadza to można i takiego rodzaju sera użyć).
Jestem początkującą osobą, która przestawia organizm na zdrowe żywienie. Nie zawsze używam wagi do mięsa. Węgle na poziomie 70g. Ułożyłem sobie diete i chciałbym się z Wami nią podzielić i ewentualnie wysłuchać rad co robić lepiej.
Składniki: Schab, kasza gryczana, cebula, pomidory z puszki (krojone), czosnek, tymianek, pieprz, papryka chilli, sól, limonka. Może zawierać śladowe ilości mleka.
Pierwszą czynnościa jest przygotowanie mięsa poprzez przygotowanie mleka z płatami cebuli i na przemian ułożone ze schabem pokrojonym w plastry trzymać w lodówce co najmniej 3 godziny.
Następnie schab rozłożyć na desce. Cebule odcedzić z mleka i połączyć w naczyniu żaroodpornym z pomidorami krojonymi.
Przyprawić tymiankiem, czosnkiem, papryką chilli i przełożyć schab na przemian warstwowo. Dodać na górę pieprz i sól, a na koniec skropić delikatnie sokiem z limonki. W celu zapewnienia redukcji sosu dodajemy pół szklanki białego wina.
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją załączoną na opakowaniu, a schab wstawiamy na 20 min do piekarnika na 180 C. Następnie 15 min w 150 C..
Po wyciągnieciu schabu wykładamy ser na większej powierzchni naczynia i wstawiamy na dociągniecie, az ser się zarumieni.
Jutro pierwszy raz spróbuje to powiem czy coś z tego wyszło :)
1. Schab w mleku i cebuli
2. Przygotowanie.
3. Przygotowany sos pomidorowo-cebulowy z krojonych pomidorów, cebuli i przypraw.
4. Oczyszczony z nadmiaru tłuszczu schab z sosem pomidorowo-cebulowym przed pieczeniem.
5. Schab w sosie po 45 minutach (W przepisie wyjdzie już zredukowany, o winie przypomniało mi się po dadaniu sera dlatego czas redukcji został wydłużony )
6. Schab zapieczony pod serem
7. Propozycja podania
8. Olej używany do skropienia pomidorów (koniecznie ptrzetrzymywany w lodówce)
Taka propozycja z mojej strony :) Dajcie znać co myślicie i czy dodawać inne dania.
Zmieniony przez - Serowar w dniu 2018-01-15 23:45:05