Szacuny
106
Napisanych postów
242
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
6246
DNT-15.06
Dzień bez treningu, wieczorem pojechałem potrenować wymyki i rozruszać zakwasy. Na 15 prób tylko 2 udane. Potem 60 minut rozciągania:)
Miska:
1. Jajko sadzone z kalafiorem+ burak i olej lniany+zioła
2. Placki ziemniaczano-cukiniowe+ twaróg z czosnkiem i ostra papryczka
3. Szynka ze słoika+ pomidor, cebula i oliwa z oliwek
Szacuny
106
Napisanych postów
242
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
6246
Sobota 16.06
Musiałem zrobić zapasy na cały tydzień dla siebie i taty który wpadł z angli. Zrobiłem wędzonki , sloninę (11cm gruba) w papryce i ser gouda z 16l mleka.
Miska:
1. Kaszanka z cukinia i rzodkiewką
2. Schabowy×2 z ziemniakami i kalafiorem
3. Cydr i piwko z wysp:)
Szacuny
106
Napisanych postów
242
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
6246
@Viki przepis na ser zółty:D
1. Krowie mleko najlepiej z porannego udoju jeszcze ciepłe o temp.30-32°C
2. Podpuszczka ( do kupienia w necie) ja polecam w płynie, dawkowanie w zależności od producenta tak żeby skrzep wytworzył się w 30-60 min
3. Pocięcie skrzepu na kawałki ok 1.5 cm, czekamy 15min aż skrzep opadnie.
4. Odlewamy 1/3 serwatki i dolewamy wody o temp.ok 80°C żeby podgrzać skrzep do 33°C, zostawiamy na 15 mninut
5. Odlewamy serwatkę do poziomu skrzepu i znowu dodajemy wody o temp.80°C aby podgrzać skrzep do 37°C i tą temp utrzymujemy przez 15 minut, zostawiamy na 15min
6. Przekładamy ostrożnie skrzep do formy , czekamy jak odcieknie i prasujemy 15 min pod obciążeniem 5kg ( może być kamień lub ociążenie od sztangi.
7. Przekładamy ostrożnie ser na drugą
Stronę i prasujemy pod obciążeniem 10-20kg przez 14-24 h
8. Przygotowywujemy roztwór 4częsci wody +1część soli i w takiej solance moczymy ser przez 12-16 h
9. Suszymy, wrzucamy do piwnicy. Przez pierwszy miesiac sprawdzamy ser co 2-3 dni, przemywamy winem jak coś się pojawi:D i czekamy im dłużej tym lepiej. To najtudniejsza część przepisu bo ser u mnie zostaje zkonsumowany średnio po 3 tygodniach, rekordzista dotrwał do 3 miesięcy
Jest to przepis uproszczony ale jak będziesz chciała zrobić ser to rozpiszę Ci wszystko razem z moimi patentami:)
Szacuny
12970
Napisanych postów
20730
Wiek
41 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
607781
Luko najpierw musiałabym kupić krowę
I ta pizza z ogniska, aż żal zaglądac do Twojego dziennika, zazdroszczę takiego jedzonka.
O ser pytałam z ciekawości, bo nigdy nie widziałam, żeby ktoś robił, nawet u babci w dzieciństwie. Twaróg owszem, babcia robiła, ale takiego ser nigdy, ciekawe jak smakuje. Szkoda tylko, że trzeba tyle czekać.
Jak będę kiedyś w okolicy to wpadnę z wizytą na degustacje