Szacuny
1
Napisanych postów
15
Wiek
33 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
49150
Cześć,
Zamierzam wprowadzić do mojego sposobu odżywiania elementy diety paleo czyli posiłki mięso + warzywa bez wypełniaczy w stylu ryżu, pieczywa. I tutaj pojawia się moje pytanie, które gotowe mieszanki mrożonych warzyw możecie mi polecić? Które są dobre jakościowo, bez szkodliwych dodatków, a do tego smaczne? :) I skoro już o tym mowa, to co sądzicie o takich gotowych mrożonych mieszankach? Czy dużo odbiegają od świeżych warzyw i czy mogą być spożywane przez dłuższy czas? Wspomniane mixy planuję jeść raz smażone na patelni, innym razem przyrządzone na parze.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
Szacuny
59
Napisanych postów
527
Wiek
32 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
36480
W sezonie zimowym mrożone warzywa mają więcej witamin, niż świeże. Warzywa mrożone są zaraz po zebraniu, a same zamrożenie mocno nie wpływa na zawartość witamin.
Szacuny
14
Napisanych postów
1021
Wiek
33 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
27408
Mrożenie to w sumie dalej najlepsza forma przechowywania żywności na dłuższą metę, oczywiście prawidłowo mrożone. Niewiele odbiegają od świeżych. Ja bym celował w warzywa mrożone "solo" fasolka/ brokuł/ kalafior/ brukselka/ marchew/ jak mix to brokuł, kalafior, marchew itd... Sam komponujesz proporcje ile czego dać. Mimo, że warzywa "na patelnie" i inne podobne mixy nie są jakoś specjalnie złe to jednak często mają dodatki w postaci np. tłuszczu. Sam używam mrożonych brokuł, kalafiora, szpinaku, fasolki. Pozdro!
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12178
Napisanych postów
22021
Wiek
54 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
627487
Super opcja - o wiele lepsza niż np. puszki. Tylko trzeba dokładnie czytać opis, żeby się nie okazało że kupujemy w sosie, czy z przyprawami(sól, glutaminian, etc.)