deja vuCzyli z grillowaniem to ona za dużo nie ma wspólnego i potrawy na niej przyrządzane są tak samo niezdrowe jak na płaskiej patelni?Patelnia grillowa to patelnia jak każda, tyle, że wzroki robi - można używać bez przeszkód.
Ale chyba kaloryczność jest trochę niższa, bo tłuszcz ocieka do rowków?
deja vuSałatki jak najbardziej - liczy sie dobór składników - kiepski tuńczyk, z kiepska kukurydzą - to słaby odżywczo posiłek.
Tak, wiem, że ogólnie sałatki są dobrym wyborem że względu na warzywa i zimne tłuszcze. Ale ja pytam tutaj o konkretną sałatkę. Przede wszystkim o tego śledzia w majonezie i śmietance. Majonez nie jest chyba zbyt zdrowy i jest bardzo kaloryczny. Ale te dwa razy w tygodniu?
deja vuRyby jada się po obróbce termicznej. Wyjątek stanowi Smeagol; - on je ryby na surowo
Tak, wiem, że ryby jadamy po obróbce. Tylko właśnie zastanawia mnie czy nie tracą wtedy tych cennych omega-3 podczas smażenia, grillowania, pieczenia (czy nawet gotowania?). Bo w oleju czy oliwie właśnie te nienasycone omega-3 tracą zdrowe właściwości i stają się toksyczne gdy je smażymy czy (chyba też) pieczemy. Tak przynajmniej czytałem.
A Smeagol to i królika surowego zje. :D
deja vuSteki się smaży. Nie widzę innej możliwości zrobienia steków.
Na czym najlepiej?