Pieguski
Składniki:
- 100g masła 82%tłuszczu,
- 50g miodu,
- 2 żółtka,
- 150g mąki gryczanej,
- pół płaskiej łyżeczki sody,
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
- 40g żurawiny lub 40g rodzynek,
- 30g słonecznika
- 30g gorzkiej czekolady,
- można dodać jeszcze około 30g pestek dyni.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, prócz bakalii mieszamy dokładnie do połączenia ze sobą składników w wysokiej misce. Mało można pokroić na kawałki, wtedy lepiej wyrabia się ciasto. Ciasto powinno być zbite. Dodajemy wszystkie bakalie i ponownie mieszamy. Z masy formujemy kulę i zawijamy ją w folię aluminiową, wkładamy na około 1-2h do lodówki. Na blaszkę, wykładamy papier i formujemy małe kulki z masy i lekko spłaszczamy je dłonią. Zapiekamy w 160-180stopniach przez około 20 minut, aż się zarumienią.
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html