Reaktywacja czy falstart? http://www.sfd.pl/[BLOG]deja_vu-t1099661-s119.html#post-18195840
"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.
...
Napisał(a)
Na inne zródło ww. Mozna po prostu nie jeść chleba.
...
Napisał(a)
Zapewne na żaden. Skoro ten powoduje problemy, to każdy innych również będzie tak wpływał na Twój układ trawienny.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Po każdych produktach zbożowych borykasz się z problemami trawiennymi?
...
Napisał(a)
Zdrowy chleb żytni na zakwasie jest niestety bardzo gazotwórczy...
...
Napisał(a)
dudeegłownie mój układ pokarmowy źle odbiera chleb na zakwasie, płatki owsiane, duża ilość orzechów, makaron (który dodatkowo powoduje głębokie uczucie głodu) no i kawa oraz mleko. Ogólnie wole do szkoły robić kanapki ze schabem (który pieke sobie na weekendzie) niż gotować kasze jęczmienna (czasami mam dużo nauki i po prostu nie mam czasu).Po każdych produktach zbożowych borykasz się z problemami trawiennymi?
Zmieniony przez - athrenalineee w dniu 2018-03-25 20:30:12
...
Napisał(a)
W takim razie nie pozostaje nic innego, jak wyeliminowanie ich. Wstawienie wody na kaszę i wrzucenie worka, a następnie wyłączenie po 15 minutach to łącznie około 15 sekund. Nie musisz przecież stać przy garnku i mieszać tego.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Na ten tydzień zmieniłem chleb na biały z piekarni (ale nie pszenny), od następnego tygodnia całkowicie wyrzucę go z diety i zobaczę rezultat.
...
Napisał(a)
Jaki w takim razie jeżeli nie pszenny? Kukurydziany?
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
athrenalineeeW takim razie chleb na zakwasie na jaki chleb mogę zamienić ? Niby uważany jest za zdrowy, no ale ...
Dietetyka nie jest czarno-biała. Brokuły też są uważane za zdrowe, a u osób z zaburzeniami flory bakteryjnej będą powodować bóle brzucha, biegunki, gazy, wzdęcia.
W Twoim przypadku problem może być w nietolerancji białek mleka - czyli proponuję test prowokacyjny z wykluczeniem nabiału - lub nietolerancji substancji FODMAPs ( grupa fermentujących węglowodanów ), i tutaj właśnie problemem będzie chleb żytni. Wszystko co ma spore ilości błonnika będzie w takiej sytuacji dla Ciebie potencjalnie szkodliwe, tak więc należy się trzymać diety niskobłonnikowej. Oczywiście, obydwa problemy mogą istnieć jednocześnie.
Chleb na zakwasie możesz zamienić na kasze bezglutenowe - jaglana, ryż, amarantus, quinoa. Jako źródło węglowodanów również ziemniaki.
athrenalineeeno i kawa oraz mleko.
Zmieniony przez - athrenalineee w dniu 2018-03-25 20:30:12
To wskazuje prawdopodobnie nadwrażliwość na FODMAPs. Mleko zawiera laktozę, która też lubi sobie pofermentować w jelitach w przypadku osób z predyspozycjami. Uważaj również na owoce (prawie wszystkie) i część warzyw - głównie te z rodziny kapustnych, strączkowe oraz cebulę i czosnek.
Aha, w miej też w zapasie opakowanie węgla aktywowanego - kupisz w aptece. W przypadku dokuczliwych objawów - 500-1000mg co 2-3 godziny, obficie popijaj wodą. Dobrze spisuje się również białczan taniny, ale nie można go stosować jednocześnie z węglem aktywowanym (bo węgiel po prostu pochłania inne substancje).
Tutaj jest przepis na kanapkę bezglutenową / bezzbożową https://www.sfd.pl/Zdrowa_bezglutenowa_kromka_z_mikrofali_w_5_minut_!-t1147283.html Zawiera trochę błonnika, ale głównie lignany z siemienia, które nie są do końca prawdziwym błonnikiem (nie są strukturami węglowodanowymi).
Zmieniony przez - CarbonBasedLifeforms w dniu 2018-04-02 08:56:33
♫♪ Hi, My name is... ♫♪ https://youtu.be/sNPnbI1arSE
Rozpoczęcie Intermittent Fasting: 28.03.2018
Polecane artykuły