Szacuny
0
Napisanych postów
311
Wiek
25 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
16151
Siemka, jest ktoś obeznany lub ma źródło do rzetelnych artykułów o łączeniu warzyw i produktów by przyswajalność była jak największa i trafna? Poniżej mój zestaw posiłków.
Szacuny
0
Napisanych postów
311
Wiek
25 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
16151
flex1976
Przyswajalność czego ? Nie masz większych problemów ?
Przyswajalność składników odżywczych do organizmu, obecnie mam ten problem, chce dowiedzieć się o nim więcej dlatego też utworzyłem ten temat.
np: W ogórkach znajduje się enzym - askorbinaza, która rozkłada witaminę C (a ta znajduje się w pomidorach). Zatem połączenie ich w jednej sałatce sprawi, że zjemy mniej tej witaminy niż gdybyśmy raczyli się samym pomidorem.
Szacuny
17707
Napisanych postów
132168
Wiek
39 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1460711
Raczej nie ma co się aż tak zastanawiać, jak ktoś ma ochotę na sałatkę gdzie jest pomidor i ogórek to ok, czy tak samo popularne połączenie pomidor mozarella też się nie lubią.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Szacuny
444
Napisanych postów
2520
Wiek
26 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
266183
Na jakiej podstawie twierdzisz, że masz problemy z wchłanianiem? Witamina C jest na tyle powszechna w pożywieniu i nawet sugerując się powyższym jadłospisem - kapusta kiszona, papryka, pomidor, ziemniaki full wit.c + pozostałe produkty o trochę mniejsze zawartości, że i tak te dzienne zapotrzebowanie przekraczasz zapewne 2-3 krotnie. Trzeba by było się naprawdę mocno postarać, przebywać na monotonnej i mega nisko przetworzonej diecie albo zamiast wody pić w ciągu dnia 2 l soku ze świeżych ogórków. btw, jeśli ogórek jest takim problemem to dodajesz czegoś kwaśnego do sałatki i askorbinaza automatycznie przestaje działać.
Szacuny
1717
Napisanych postów
27216
Wiek
29 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
516400
Dokładnie, jak wyżej. Nie róbmy sobie jaj, tego typu rzeczy to ciekawostki, ale w ujęciu holistycznym są mało istotne. Mało tego askorbinaza która tak napawa nas strachem występuje również w innych warzywach, a nawet owocach, czyt. cukinia, kabaczek, dynia, marchewka, jabłka oraz banany. Warto nadmienić, że w 100 gramach surowego pomidora znajduje się ok.16mg witaminy C ( taka duża strata ? ) przy czym trzeba zaznaczyć, że rekomendowane dzienne spożycie na ten związek wynosi 100mg, zaś u sportowców ok. 200mg na dobę. Dla witaminy C z pomidora oprócz askorbinazy z ogórka groźny może być również tlen atmosferyczny, idąc tym tokiem rozumowania można dojść do wniosku, że pomidory należy jeść oddzielnie w całości, od razu po zerwaniu ( tylko UWAGA: należałoby go umyć).
Zmieniony przez - dudee w dniu 2018-03-18 21:40:33