SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wieprzowina- jak przygotować, aby nie zalegała na układzie pokarmowym

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

Ilość wyświetleń tematu: 1295

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 91 Wiek 32 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 13475
Lekarz polecił mi jeść gotowane na wodzie lub parze potrawy- stan zapalny żołądka i dwunastnicy. Jest ok- przywykłem.

Ale problem tyczy się świni. Zawsze jak podsmażę bez tłuszczu i pogotuję na wodzie tak czy inaczej zalega mi na bebechach. Czuję się jakbym zjadł łopatę kamieni. Wieprzowina z reguły jest ciężkostrawna czy akurat ja tak reaguję?

Czy znacie zdrowe przepisy na prosiaka? Gotować aż do papki? Lub jakieś wszechobecne przyprawy poprawiające jej trawienie?


Zmieniony przez - Ebenezer Scrooge w dniu 2018-03-28 17:15:37

(...) Ktoś powiedział mi kiedyś, że za każdy kilogramowy spadek musisz być gotowy poświęcić dwa razy tyle, aby go odzyskać (...)

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 500 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16001
Na stałe musisz tak jeść czy tylko okresowo? Osobiście nigdy nie zauważyłem różnicy po zjedzeniu kury, świni czy woła, mój organizm trawi to tak samo.

Pieczonego w całości np w mleku nie możesz jeść?


Zmieniony przez - Piaskowy w dniu 2018-03-28 17:35:50
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 91 Wiek 32 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 13475
Na razie przez okres 90 dni. Mogę ją w ogóle wyeliminować.

(...) Ktoś powiedział mi kiedyś, że za każdy kilogramowy spadek musisz być gotowy poświęcić dwa razy tyle, aby go odzyskać (...)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 134 Wiek 6 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 7846
Dla mnie wieprzowina najlepiej strawna i najlepiej smakuje z wolnowaru. Po 8 godzinach tłuszcz dosłownie rozpływa się w ustach, można również z tego zrobić np. pulled pork na kanapki.

♫♪ Hi, My name is... ♫♪ https://youtu.be/sNPnbI1arSE
Rozpoczęcie Intermittent Fasting: 28.03.2018

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3421 Napisanych postów 8469 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 407869
Z chudej mielonej wieprzowiny zrobilabym pulpety. Polędwiczka wieprzowa tez jest delikatna, ale jakos mi się nie widzi gotowana, raczej pieczona, skoro smażenie odpada.

Reaktywacja czy falstart? http://www.sfd.pl/[BLOG]deja_vu-t1099661-s119.html#post-18195840

"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 134 Wiek 6 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 7846
"Lekarz polecił mi jeść gotowane na wodzie lub parze potrawy- stan zapalny żołądka i dwunastnicy. Jest ok- przywykłem."

Prawdopodobnie zalecił przygotowywać w ten sposób, bo smażenie, pieczenie powoduje powstawanie szeregu niekorzystnych substancji ubocznych.





Nic lepszego raczej nie da się zrobić bez możliwości smażenia/pieczenia.

♫♪ Hi, My name is... ♫♪ https://youtu.be/sNPnbI1arSE
Rozpoczęcie Intermittent Fasting: 28.03.2018

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17701 Napisanych postów 132148 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460637
https://www.sfd.pl/Szarpana_wieprzowina_._Pulled_Pork_by_Krzyżu9218-t1155906.html 

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 134 Wiek 6 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 7846
anubis84


W wolnowarze jest o tyle wygodniej, że nie trzeba odstawiać do marynowania na 8h, bo wolne gotowanie w zalewie i własnym sosie daje podobny efekt co marynowanie. Wszystko sprowadza się do umieszczenia mięsa z zalewą w misce wolnowaru i wyciągnięciu po kilkunastu godzinach. Warto jednak dodać odrobinę więcej płynu/wody, ponieważ ma ona tendencje do umiarkowanego odparowania. No i nie tworzą się wtedy związki Maillarda, a chyba o to chodziło lekarzowi.

♫♪ Hi, My name is... ♫♪ https://youtu.be/sNPnbI1arSE
Rozpoczęcie Intermittent Fasting: 28.03.2018

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6263 Napisanych postów 76003 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754688
Zapraszam do działu kuchnia sfd: https://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html oraz kuchnia potreningu.pl: https://potreningu.pl/kitchen/list. Być może znajdziesz tam ciekawe przepisy na wieprzowinę.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Banan po treningu

Następny temat

Obróbka cieplna

WHEY premium