Więc jak to jest z tym olejem rzepakowym i kokosowym prosze o dopowiedzi z uzasadnieniem
...
Napisał(a)
Czytałem wiele artykułów o tym że olej rzepakowy jest zdrowy bo zawiera prawie same dobre nienasycone tłuszcze, dodatkowo jeden z wykładowców przy temacie zdrowego odżywiania bardzo polecał olej rzepakowy z kolei ostro skrytykował olej kokosowy bo zawiera same nie zdrowe nasycone?
Więc jak to jest z tym olejem rzepakowym i kokosowym prosze o dopowiedzi z uzasadnieniem
Więc jak to jest z tym olejem rzepakowym i kokosowym prosze o dopowiedzi z uzasadnieniem
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
jeden i drugi ma swoje miejsce w diecie. jednak nalezy pamietac, ze zrodla tluszczu nalezy urozmaicac i trzymac ich odpowiednie proporcje.
1
when im going to do some mountaineering actually im going back home
...
Napisał(a)
Nie można oceniać tłuszczu, czy jest zły na podstawie tego, czy zawiera NNKT, czy NKT. To tak jak wrzucać do jednego worka batony i owoce - bo obydwa produkty zawierają cukier.
Olej rzepakowy może być OK, jeśli nie smażymy godzinami na tym samym tłuszczu i tłuszczami rotujemy, czyli gdzieś tam wleci oliwa do smażenia, gdzieś trochę smalcu. Może być też zły, T.Sowiński pisał bodajże jakiś czas temu, że podczas kontroli wykazano m.in. dużą ilość utlenionych lipidów w sklepowych, najtańszych rzepakowych.
Olej kokosowy, a boczek też chyba jest różnica? Mimo, że obydwa zawierają tłuszcze nasycone (btw nie mam nic do boczku, sam lubię ). Koko zawiera sporą część krótkołańcuchowy KT, które działają m.in. przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, fajnie mogą wpływać na śluzówkę, nabłonek jelitowy.
A w nadmiarze.. Wszystko będzie złe
Olej rzepakowy może być OK, jeśli nie smażymy godzinami na tym samym tłuszczu i tłuszczami rotujemy, czyli gdzieś tam wleci oliwa do smażenia, gdzieś trochę smalcu. Może być też zły, T.Sowiński pisał bodajże jakiś czas temu, że podczas kontroli wykazano m.in. dużą ilość utlenionych lipidów w sklepowych, najtańszych rzepakowych.
Olej kokosowy, a boczek też chyba jest różnica? Mimo, że obydwa zawierają tłuszcze nasycone (btw nie mam nic do boczku, sam lubię ). Koko zawiera sporą część krótkołańcuchowy KT, które działają m.in. przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, fajnie mogą wpływać na śluzówkę, nabłonek jelitowy.
A w nadmiarze.. Wszystko będzie złe
1
...
Napisał(a)
Spory był boom ostatnio jak olej to kokosowy, jak mąka to kokosowa, każdy produkt ma swe zastosowanie, nie ważne jakby był zdrowy, nadmiar zawsze moze być szkodliwy, to jest właśnie minus produktów superfood że nie mówi się os pożyciu ich w nadmiarze.
1
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Olej rzepakowy jak najbardziej jest ok, szczególnie zimno tłoczony.
Pzodrawiam
Pzodrawiam
...
Napisał(a)
Może on stanowić element źródeł tłuszczów w diecie. Ważne są jednak proporcje kwasów tłuszczowych. Dietę należy urozmaicać.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Olej rzepakowy (tłoczony na zimno) stanowi dobre źródło krótkołańcuchowych omega 3, dodatkowo jest fajnym źródłem wit.E. Jak najbardziej można go wprowadzić do diety, niemniej chodzi o urozmaicanie i zachowanie odpowiedniego stosunku KT.
Polecane artykuły