Cytryniec chiński (Schisandra chinensis Turcz.) jest adaptogenem powszechnie używanym w stanach zmęczenia psychicznego i fizycznego jako alternatywa żeń-szenia [1]. Najważniejszymi składnikami jego owoców są lignany (pochodne dibenzocyklooktadienu) oraz związki triterpenowe, fitosterole, witaminy (C i E), kwasy organiczne, sacharydy, składniki mineralne oraz olejki eteryczne [2]. Uważa się, że cytryniec chiński może korzystnie wpływać na modulację mikrobioty jelitowej, pracę wątroby i profil lipidowy u osób otyłych [3]. Pojawiają się także doniesienia dotyczące pozytywnego działania lignanów zawartych w ekstrakcie owocowym rośliny w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, jednak wciąż brakuje wystarczających dowodów naukowych [4]. W badaniu z udziałem ciężko trenujących sportowców zaobserwowano, że suplementacja adaptogenami (cytryniec chiński i Bryonia) nie wpływa na zwiększenie poziomu kortyzolu oraz tlenku azotu w ślinie wynikającego z wykonywania intensywnych ćwiczeń, który z kolei odnotowano w grupie sportowców przyjmujących placebo [5].
Centella asiatica (L.) Urban (wąkrota azjatycka, gotu kola) jest rośliną stosowaną w medycynie Dalekiego Wschodu jako panaceum na zaburzenia pracy ośrodkowego układu nerwowego, układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego oraz przy problemach skórnych [6, 7]. Substancjami aktywnymi odpowiedzialnymi za wielokierunkowe działanie rośliny jest kompleks pseudosaponin - związków triterpenowych, pochodnych ursanu i oleananu, które często występują w postaci wyciągu z surowca (np. TECA, TTFCA, TTF). Doniesienia naukowe wskazują, że dawka dzienna 100 mg frakcji triterpenowej (TTFCA) znajdującej się w wąkrocie azjatyckiej zmniejsza stres oksydacyjny i może przyczyniać się do redukcji blaszki miażdżycowej [8, 9]. Przeszukując naukowe bazy danych można przeczytać także publikacje sugerujące korzystny wpływ gotu kola na proces gojenia się ran, syntezę kolagenu, czy też neuroprotekcję przed toksycznym działaniem beta-amyloidu. Niemniej jednak warto podkreślić, że dowody naukowe są na ten moment bardzo skromne i trudno na ich podstawie rekomendować suplementację tym związkiem.
Cordyceps sinensis (maczużnik chiński) jest grzybem znanym od tysiąca lat we wschodniej kulturze i stosowanym przez plemiona nomadów jako gorący napój, który przywraca siły witalne i zwiększa odporność organizmu [10]. Wśród substancji aktywnych zawartych w roślinie wymienia się: kwas kordycepinowy, polisacharydy (np. β-glukan), nukleozydy (np. kordycepina), ergosterol, aminokwasy. Uważa się, że maczużnik chiński może poprawiać zdolności wysiłkowe u osób trenujących sporty o charakterze wytrzymałościowym, jednakże wyniki badań z udziałem osób aktywnych oraz sportowców są niejednoznaczne [11-13]. W jednym z badań zaobserwowano, że 5-tygodniowa suplementacja kordycepsem chińskim w dawce 3 g/dobę u wytrenowanych kolarzy nie wpłynęła korzystnie na ich wydolność tlenową, ani wytrzymałość [12]. Identyczne wyniki uzyskano w innym badaniu z udziałem kolarzy, którzy przyjmowali Cordyceps sinensis oraz Rhodiola rosea
Piśmiennictwo:
http://www.activlab.pl/blog/czym-sa-adaptogeny-czesc-3
Zmieniony przez - PawelSzEvc w dniu 2018-06-25 13:10:53