SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dieta na masę - pomocy!

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1071

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Wiek 31 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1015
Witam. Po raz kolejny potrzebuję pomocy w ocenie diety. Przyznam się, że pierwszą zamówiłem i pieniądze poszły w błoto, po kilku tygodniach 0 efektów i jak się okazało była źle zbilansowana.. Tym razem wolałem sobie sam ułożyć wg wskazówek m.in. z tego forum

Informacje o mnie:
Płeć: mężczyzna
Wiek: 25
Waga: 70
Wzrost: 178

Aktywność w ciągu dnia : praca

Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 3x w tygodniu siłownia - FBW

ZAPOTRZEBOWANIE KALORYCZNE:
1.BMR= (9.99 X waga (kg)) + (6.25 X wzrost (cm)) - (4.92 X wiek) + 5
tj. (9.99 X 85) + (6.25 X 178) - (4.92 X 25) + 5 = 1694 kcal
2. Kalorie spalone podczas aktywności fizycznej(TEA):
Trening siłowy - 3 x 45 min x 9 + EPOC(3 x (7% z 1693,8 = 118,58))= 2049 kcal
3. Wynik z punktu 2 dzielimy przez 7(dni tygodnia) = 293 kcal
4. Sumujemy wyniki z punktu 1 i 3:
(BMR)1694 kcal + (TEA)293 kcal = 1987 kcal
4. Sumujemy wyniki z punktu 1 i 3:
5. Dodajemy NEAT:
1987 kcal + 900 kcal = 2887 kcal
6. Doliczamy efekt termiczny pożywienia (TEF) :
2887 kcal + TEF (10% z 2887=288) = 2887 + 288 = 3175 kcal

Kalkulator z potreningu obliczył zapotrzebowanie na 3020 kcal, B:113g, W: 453g, T: 84g

To przykład z jadłospisu z jednego dnia. Do każdego posiłku (oprócz okołotreningowych) wrzucam warzywa.
Posiłki 1,2 w pozostałych dniach bez zmian.
W posiłkach okołotreningowych w innych dniach wrzucenie innego mięsa: pierś z indyka, polędwica wp.
Na kolację zamiast serka, 2-3x w tygodniu makrela wędzona/łosoś.
Codziennie 3 kapsułki omega3.

Do dyspozycji mam jeszcze siemię lniane lecz nie wiem gdzie je wkomponować.
Tłuszcze jak widać na dobrym poziomie. Zrezygnowałem całkowicie z orzechów na rzecz oliwy, gdyż muszę jakoś zbić białko. To już jest dla mnie wyższa szkoła, ponieważ jak widać muszę jeszcze zbić 50g (113g to nie za mało? procentowo 1,61). Może lepiej zastosuję 2gB/kgmc? Tak samo wygląda z kcal i węglami, muszę podbić, lecz nie mam pomysłów.

Pomożecie? :)

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294222
Jak widać, białko często jest problemem w dietach na masę, ale nawet jeśli masz go troszkę za dużo, to nie przeszkodzi. Ważne, że tak powinno być. Przyjmuje się koło 2 kg na 1 kg LBM. Wychodzi też Ci go dużo, bo dajesz produkty po obróbce, daj przed.

Ogólnie dieta prosta, troszkę bym pozmieniał
Przede wszystkim staraj się tak, żeby smakowało
Drugie, dałbym więcej owoców
Szynka to to średnie źródło białka, tu lepiej jak to jakieś przyrządzone mięso
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Wiek 31 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1015
Produkty po obróbce? Niebardzo rozumiem.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Wiek 31 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1015
W takim razie dodam jeszcze jakiś owoc do śniadania i po treningu i wyrzucę całkowicie szynkę.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6266 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Chodzi o pierś z kurczaka. Nie wrzucaj gotowanej, tylko zważ surową i taką też wrzuć do diety. 100% szynka z piersi kurczaka czasami może się znaleźć w diecie.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Wiek 31 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1015
Wszystko ważę przed obróbką. Nie pierwszy raz słyszę, że szynka jest słabym źródłem białka więc zamienię ją na pieczoną pierś z kury.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6266 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Skoro ważysz przed obróbką, to dlaczego wrzucasz po niej? Przez to masz złe wyliczenia.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Wiek 31 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1015
Amator ze mnie.. :D Postarałem się troszkę zmodyfikować plan i podbiłem kcal, węgle, zbiłem białko, ale niewystarczająco, bo nadal jest go 149g (2,1/kgmc).
Czy te 0.1g/kgmc robi dużą różnicę przyjmując, że powinny to być 2g? (Dla przypomnienia: kalkulator wyliczył zapotrzebowanie na białko 113g co daje 1,61g/kgmc). Nie za mało? Czym mam się w końcu sugerować?
Mam dalej kombinować czy mogłoby już tak zostać?







Zmieniony przez - Wuenem w dniu 2018-07-31 16:11:42
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6266 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Takie ilości nie robią różnicy. Ważne jest jak wyglądają inne dni diety. Jakie jest jej urozmaicenie.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta

Następny temat

Klatka piersiowa

WHEY premium