Szacuny
11148
Napisanych postów
51563
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Cześć.
Ostatnio zastanawia mnie jedna kwestia dotycząca składników odżywczych podawanych przez tabele itd.
Wiem że wartości te podane są dla produktów przed obróbka termiczną.
Ale jak przyjmować wartości np. dla udka kurczaka? makreli wędzonej czy orzechów włoskich?
Ważyć jak już "obierzemy" wszystko czy może w całości???
Wiadomo kości czy łupin nie zjemy, ale czy te części niejadalne są już standardowo odliczone w tabelach i tak należy zakładać?
Szacuny
33067
Napisanych postów
23160
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
278039
powyższa strona jest ok i dużo pomaga , Ja jak ważę udko z kurczaka to zawsze po obróbce bo łatwiej :) Jak gotowane to daje w tabeli gotowane udko z kurczaka lub jak smażone to udko pieczone bez skóry ( ważę cale i potem po zjedzeniu odejmuje wszystkie skory i kości ) przy makreli odejmuje kregosłup i skóre .
Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2018-09-05 16:07:52
Szacuny
1
Napisanych postów
92
Wiek
33 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
3633
anubis84
Jak masz w tabeli udko z kurczaka to już oszacowane jest razem z kością, jak masz napsiane w tabeli mięso z ud kurczaka tzn że jest już bez kości
Różnie jest to podawane np. na potreningu jak wklepiesz udko z kurczaka i mięso z ud kurczaka ze skórą to kcal na 100g masz tyle samo. Dajmy na to że ważysz sobie 300g mięsa z udek i pieczesz, to samo robisz z całą nogą która przed pieczeniem ważyła równierz 300g no i dupa nie wiadomo które 300g uwzględnić w bilansie
Zmieniony przez - lewap w dniu 2018-09-06 13:35:59