Zmieniony przez - Warchlak1 w dniu 2020-09-11 10:01:02
...
Napisał(a)
Każda obróbka nieco będzie miała wpływ na zawartość mikro elementów np. Witaminy C czy zawartość białka. Przyjmuje się denaturacja białka może wynosić do 10 %. Oczywiście im agresywniejsza obróbka tym więcej.
Pytanie czy jest sens to liczyć? Nie! Ponieważ tabele USDA zawierają wartości juz po *utracie* składników
Pytanie czy jest sens to liczyć? Nie! Ponieważ tabele USDA zawierają wartości juz po *utracie* składników
...
Napisał(a)
Płatki owsiane nie poddane obróbce termicznej nie mają niezdrowych właściwości. To na co ewentualnie warto zwrócić uwagę, to możliwość wystawienia problemów trawiennych po spożywaniu ich na surowo. Szczególnie w przypadku normalniej ich wersji. Dwie kolejne wersje, czyli górskie, a w szczególności błyskawicznie są już troszkę bardziej przetworzone i dla większości osób nie będzie problemu. Musisz jednak sprawdzić na swoim organizmie. Zapewne zależy od ilości i częstotliwości takiego ich spożywania. Zawsze możesz zalać wodą godzinę wcześniej lub wrzątkiem i tyle.
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły