SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

kruche ciastka - pomozcie(!!)

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1850

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 306 Napisanych postów 681 Wiek 35 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 8849
czesc wszystkim.

postanowilem tu napisac, poniewaz juz wychodze z siebie. od dluzszego czasu probuje zrobic kruche ciastka typu pieguski, ktore beda tak kruche, jak te kupne ze sklepu i za nic w swiecie takie nie wychodza. probowalem przeroznych wariantow:
- maka do masla 2:1
- maka do oleju koko 2:1
- maka do masla 1:1
- maka do masla 1:1/3
- maka z maslem i maslem orzechowym
+ czasem z jajkiem, czasem bez, czasem z samym zoltkiem, czasem cale jajo+zoltko
probowalem mrozic, zostawiac w lodowce na kilka h, zostawiac w lodowce na wiecej niz dobe
probowalem z maka z glutenem, z miksem gluten + bezgluten
probowalem z proszkiem do pieczenia, z soda, z soda i proszkiem oraz bez niczego

efekt? no spoko, niby jak sie ugryzie to chrupnie, ale w srodku juz takie chrupiace nie jest. no nie jest to to samo, jak sie wezmie takiego pieguska i ugryzie. piegusek kurde caly chrupie od A do Z, a te domowe ciastka nie. i nie mam juz pomyslu o co kurde chodzi. bo... jest taka firma Gullon, ktora robi ciastka bez cukru, na slodziku. tak kruchych i dobrych ciastek jeszcze nie jadlem. no po prostu cale chrupia gdzie sie nie ugryzie, poezja. sklad?

mąka pszenna 42%, kawałki czekolady nie zawierajace cukrów 25% [miazga kakaowa, substancja słodząca (maltitol), tłuszcz kakaowy, emulgator (lecytyna sojowa), aromat waniliowy], olej roślinny (wysoko oleinowy olej słonecznikowy) 16,5%, substancje słodzące (izomalt i maltitol), substancje spulchniające (wodorowęglan sodu i wodorowęglan amonu), sól, aromaty

tak wiec jak widac sklad prosty jak konstrukcja cepa (pomijajac kawalki czeko w ciastkach), nawet stosunek maki do tluszczu jest mniejszy, niz 2:1. wiec jak oni to kurde robia, ze z takim skladem wychodza im tak chrupiace i kruche ciastka??!! gdzie jest haczyk?? przeciez w tych ciastkach nie ma zadnej miekkosci, sa twarde jak skala i kruche jak cholera. tez chce takie zrobic w domu. ktos pomoze?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17701 Napisanych postów 132148 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460637
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 306 Napisanych postów 681 Wiek 35 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 8849
dzieki za linki, ale niby czym te przepisy roznia sie od moich? niczym, oprocz dodatkow, ktore nie sprawia, ze ciastka beda twarde i kruche jak te ze sklepu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2447 Napisanych postów 2779 Wiek 54 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 252680
W tradycyjnych ciastkach na pewno chrupkości dodaje cukier, takiego efektu nie uzyska się przy słodzikach, chociaż uważam,że ksylitol w tym wypadku sprawdzi sie dużo lepiej niż stewia. Dodatek melasy karobowej czy innej też moim zdaniem poprawia chrupkość, ale to właśnie tez cukier. Z mojego doświadczenia mogę Ci poradzic dodatek inuliny,wg. mnie wpływa to na chrupkość. Kolejna sprawa- temperatura pieczenia. U mnie najlepiej sprawdza się pieczenie ciasteczek w niższej temparaturze niż podają zwykle przepisy , za to dłużej. Ciasteczka są bardziej wysuszone, a przez to tez bardziej chrupkie.

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 306 Napisanych postów 681 Wiek 35 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 8849
no i to jest odp na jaka liczylem. dziekuje.
zastanawia mnie tylko kwestia, jak przy takim skladzie ciastek Gullon, jak podalem wyzej, producent osiaga tak niesamowitosc chrupkosc i twardosc ciastek... cukru nie ma w ogole, inuliny rowniez, po prostu maka, tluszcz, slodziki, spulchniacze, sol i aromat...


Zmieniony przez - sfdpowersfd w dniu 2018-12-15 09:21:35
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2447 Napisanych postów 2779 Wiek 54 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 252680
Może kwestia temperatury pieczenia ? Ja napisałam, co sprawdza sie u mnie. Mozna jednak przyjąć wariant odwrotny- pieczenie w wysokiej temperaturze, a bardzo krótko. Wówczas często kruche ciastka będą jeszcze miękkie powyjęciu z piekarnika, a kruche stają się po wystudzeniu. U mnie to nie wypaliło.Może kwestia trafienia w odpowiednia temperature i czas. Zdarzało mi się nastepnego dnia pakowac ciasteczka ponownie do piekarnika, bo były za miękkie jak na mój gust. Teraz więc piekę jak pisałam-- niższa temperatura i dłużej. Podobno dobrze jest blachę z ciasteczkami włożyć przed pieczeniem do lodówki, ale ja tego nie robie, bo nie mam jak. Na pewno ważny jest tez przepis , delikatniejsze będą z wiekszą ilością tłuszczu. Ja generalnie nie biorę się za przepisy, gdzie jest wyrażnie napisane,że ciasteczka są chrupkie na zewnatrz , a miękkie w śroku, bo wiem,że to nie mój smak.

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 306 Napisanych postów 681 Wiek 35 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 8849
podpisuje sie pod ost zdaniem

ok w takim razie probuje z temp i czasem pieczenia, moze sie w koncu uda. dziekuje Ci bardzo za sugestie!!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94296 Napisanych postów 364218 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1668464
ja dlatego po prostu kupuje pieguski i zapijam białkiem

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Najlepszy blog listopada-wyniki

Następny temat

Ciastka lub batony z twarogiem. Pomocy

WHEY premium