Płeć : mężczyzna
Wiek : 23
Waga : 86/87
Wzrost : 186
Obwód klatki : 110
Obwód ramienia : 37
Obwód talii : 88/89
Obwód uda : 64
Obwód łydki : 40
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : 15-17% (?)
Aktywność w ciągu dnia : praca,
Uprawiany sport lub inne formy aktywności : x3-4/week FBW 5x5, czasami bieganie 5km 1-2/week
Odżywianie : Staram się używać produktów jak najmniej przetworzonych i stosunkowo jak najlepszej jakości
Cel : masa
Ograniczenia żywieniowe : brak
Stan zdrowia : ok
Preferowane formy aktywności fizycznej : siłownia
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : białko aktualnie, 3 miesiące temu kreatyna
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów : planuję pod koniec masy wprowadzić jeszcze kreatynę.
Stosowane wcześniej diety : zbilansowana
Ogólne uwagi odnośnie diety:
- w każdym z posiłków ( oprócz porannego ) staram się dodawać 100-200g warzyw (nie ująłem ich w tabeli)
- podczas treningu używam wody wysokozmineralizowanej, między posiłkami nisko lub średnio. Generalnie niczego innego prócz wody nie piję :)
- białko opiera się głównie na drobiu (kurczak, indyk) oraz jajkach ( tutaj potrafię zjeść czasem 10, a minimum to 8 dziennie - ze względu na dobry profil aminokwasów i wartość biologiczną jem ich tak dużo ) oczywiście od czasu do czasu zaskoczę się jakąś wołowiną czy wieprzowiną.
- produkty w większości gotuję, w diecie jest tylko jeden stały posiłek smażony i to oczywiście poranny omlet.
- osobiście w diecie niezbyt pasuje mi chleb, ale jest po prostu gotowy i nie trzeba się bawić w kolejne gotowanie. Staram się brać ten pełnoziarnisty, z mąki żytniej.
- źródło omega-3 - olej lniany ( chyba jego największa wartość + jest bardzo smaczny ), reszta tłuszczy - olej słonecznikowy, pestki dyni, olej rzepakowy, orzechy, żółtka jaj
Uwagi odnośnie poszczególnych posiłków:
Rano - tutaj praktycznie bez zmian, czasami zamieniam owoce lub inne źródło węgli prostych np. jakiś jogurt
II Śniadanie, III Śniadanie , Po treningu II - te trzy posiłki w praktyce wyglądają tak samo, ze względu na ograniczony czas po prostu gotuje 300g makaronu/ryżu/kaszy + 300g jakiegoś mięsa + 3 łyżki stołowe tłuszczu, warzywa i tyle.
Po treningu - ten posiłek tylko w DT, wrzuciłem węgle złożone ponieważ w literaturze p. Bean wyczytałem, że nie ma to większego znaczenia, a nawet przynosi korzyści. Zapomniałem tutaj dorzucić 250 ml mleka 2% (dobre źródło wapnia i nie tylko)
Kolacja - tutaj chyba mam mały problem, ponieważ kończy się dzień, a brakuje mi omega-3, używam tutaj oleju lnianego. Ostatnio trochę te tłuszcze zaniedbałem i postanowiłem to zmienić. Myślę, że najważniejsze to nie stosować tego tłuszczu okołotreningowo, 30g dziennie powinno wystarczyć, aby zapewnić odpowiedni stosunek omega-3/6.
Najważniejsze pytanie czy wywalić z kolacji 4 żółtka jaj? Dać samo białko + omega-3, chleb no i oczywiście jakieś warzywa. Osobiście trochę żal mi żółtek ze względu chociażby na to, że nadal jestem studentem i szkoda je wyrzucać.
Proszę też o ogólną ocenę diety oraz zasad jakimi się kieruję (może niepotrzebnie wyrzucam ten posiłek potreningowy w DNT?)
Zmieniony przez - Lolex100 w dniu 2019-01-08 22:56:26