Szacuny
11148
Napisanych postów
51557
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Siema,
Szukałem na forum i nie do końca znalazłem odpowiedź na swoją zagwozdkę. Mianowicie - jak w temacie - nie gotuję tylko dla siebie, robię jeden garnek, w którym znajduję się czasem i nawet 10 porcji. Korzystam z fitatu, i po 2 tyg. regularnego wpisywania waga stoi w miejscu zamiast spadać wręcz wpadło 0.5 kg. Zorientowałem się, że dodając swoją potrawę i wpisując ją do fitatu, produkty podane są przed obróbką termiczną, zatem dzielone porcje również (które są w następnym kroku dodawania potrawy). Ja natomiast danie dzieliłem już gotowe (po obróbce) na porcję. Przy założeniu, że w garnku mam 2 kg mięsa, 2 kg warzyw przed obróbką, to po już będzie po około 1,5 kg. W fitatu dodawałem załóżmy 250 g gotowej potrawy (tego i tego), a w efekcie jadłem jakieś 300/350 g.
I tu pada pytanie, jest jakiś magiczny sposób na szybkie i w miarę miarodajnie wpisywanie tego w apkę? Odejmować od gotowego dania jakieś 20/30%? Będę wdzięczny za pomoc, 5!
Zmieniony przez - grzybas00 w dniu 2019-03-25 21:09:45
Szacuny
11148
Napisanych postów
51557
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Mordo, wiem przecież ale jak ty masz tyle czasu bądź palników na gotowanie wszystkiego osobno to zazdro. Ja niestety nie mam, gotuje pełną michę, którą dziele na porcje i na pewno nie jestem jedyny, który tak robi..
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9050
Napisanych postów
82717
Wiek
48 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
699603
Zadales pytanie o magiczny sposób ale takiego nie ma , wiec niestety . Ważysz wszystko przed obróbka , po ugotowaniu dzielisz na dane porcje i przyjmujesz średnie wartości z ważenia
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
33023
Napisanych postów
23130
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
277969
Autorze nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma - Flex odpowiedział krótko , zwięźle i na temat - takie gotowanie zbiorcze zawsze = się spora granica błędu lub kombinacje różnego typu .Niestety na tym to polega że jak chcesz dokładnie to gotujesz pod siebie . ( u mnie w domu sa 4 osoby i każdy jada indywidualnie pod siebie ) Jeśli już gotujemy zbiorczo tto np jak dusze 7 kawalków mięsa na obiad to swoje odważone przed obrobką rozcinam w środku lub tne w inny kształt aby po obrobce je odróżnić :)
Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2019-03-26 08:56:13
Szacuny
0
Napisanych postów
8
Wiek
29 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
438
A ja robię zwykle proporcje jak na matematyce i wszystko gra.
Zakładając ze moja porcja kurczaka 120g, a smażę dla większej liczby osób na patelnie kładę 920g. Po usmażeniu zostało 600, wiec
600:920=0,65
mamy współczynnik obizenia masy spowodowany obróbka termiczna. Teraz nasza porcja pomnożona razy współczynnik:
120*0,65=78g
I taka porcje usmażonego kurczaka nakładam na swój talerz
Zmieniony przez - mieszko w dniu 2019-03-26 09:18:59
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6256
Napisanych postów
75954
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754417
Przy okazji warto pamiętać o tym, co świadczy o uzyskanych efektach kształtowania sylwetki. Nie jest to bez wątpienia masa ciała, a obwody i wygląd sylwetki.