SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ważenie posiłków - danie jednogarnkowe, kilka porcji

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1161

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Siema,

Szukałem na forum i nie do końca znalazłem odpowiedź na swoją zagwozdkę. Mianowicie - jak w temacie - nie gotuję tylko dla siebie, robię jeden garnek, w którym znajduję się czasem i nawet 10 porcji. Korzystam z fitatu, i po 2 tyg. regularnego wpisywania waga stoi w miejscu zamiast spadać wręcz wpadło 0.5 kg. Zorientowałem się, że dodając swoją potrawę i wpisując ją do fitatu, produkty podane są przed obróbką termiczną, zatem dzielone porcje również (które są w następnym kroku dodawania potrawy). Ja natomiast danie dzieliłem już gotowe (po obróbce) na porcję. Przy założeniu, że w garnku mam 2 kg mięsa, 2 kg warzyw przed obróbką, to po już będzie po około 1,5 kg. W fitatu dodawałem załóżmy 250 g gotowej potrawy (tego i tego), a w efekcie jadłem jakieś 300/350 g.

I tu pada pytanie, jest jakiś magiczny sposób na szybkie i w miarę miarodajnie wpisywanie tego w apkę? Odejmować od gotowego dania jakieś 20/30%? Będę wdzięczny za pomoc, 5!


Zmieniony przez - grzybas00 w dniu 2019-03-25 21:09:45
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9050 Napisanych postów 82717 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699603
Zawsze wszystkie produkty wliczamy przed obróbka termiczna , po ugotowaniu ilości są całkowicie inne
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Mordo, wiem przecież ale jak ty masz tyle czasu bądź palników na gotowanie wszystkiego osobno to zazdro. Ja niestety nie mam, gotuje pełną michę, którą dziele na porcje i na pewno nie jestem jedyny, który tak robi..
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9050 Napisanych postów 82717 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699603
No i super , ale to już Twoj problem mordo
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Stary, to powiedz mi co wniosły Twoje posty do mojego tematu? Gdybym go nie miał, nie prosiłbym o pomoc ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9050 Napisanych postów 82717 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699603
Zadales pytanie o magiczny sposób ale takiego nie ma , wiec niestety . Ważysz wszystko przed obróbka , po ugotowaniu dzielisz na dane porcje i przyjmujesz średnie wartości z ważenia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33023 Napisanych postów 23130 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 277969
Autorze nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma - Flex odpowiedział krótko , zwięźle i na temat - takie gotowanie zbiorcze zawsze = się spora granica błędu lub kombinacje różnego typu .Niestety na tym to polega że jak chcesz dokładnie to gotujesz pod siebie . ( u mnie w domu sa 4 osoby i każdy jada indywidualnie pod siebie ) Jeśli już gotujemy zbiorczo tto np jak dusze 7 kawalków mięsa na obiad to swoje odważone przed obrobką rozcinam w środku lub tne w inny kształt aby po obrobce je odróżnić :)


Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2019-03-26 08:56:13
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 438
A ja robię zwykle proporcje jak na matematyce i wszystko gra.
Zakładając ze moja porcja kurczaka 120g, a smażę dla większej liczby osób na patelnie kładę 920g. Po usmażeniu zostało 600, wiec
600:920=0,65
mamy współczynnik obizenia masy spowodowany obróbka termiczna. Teraz nasza porcja pomnożona razy współczynnik:
120*0,65=78g
I taka porcje usmażonego kurczaka nakładam na swój talerz


Zmieniony przez - mieszko w dniu 2019-03-26 09:18:59
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
O, mieszko, o coś takiego mi chodziło! Ciekawy sposób, przetestuje jak w praktyce się sprawdzi.

Jakby ktoś miał jeszcze jakieś swoje domowe sposoby to czekam na info! :)


Zmieniony przez - grzybas00 w dniu 2019-03-26 15:02:25
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75954 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754417
Przy okazji warto pamiętać o tym, co świadczy o uzyskanych efektach kształtowania sylwetki. Nie jest to bez wątpienia masa ciała, a obwody i wygląd sylwetki.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Różnica kaloryczności ryżu

Następny temat

Dieta dla ektomorfika 16 lat 45kg 177cm wzrostu

WHEY premium