Składniki:
pierś z kurczaka - 400 g
papryka - 2 szt. (ja używam czerwonej i żółtej)
cebula - 1,5 szt.
marchew - 1,5 szt.
pietruszka korzeń - 1,5 szt.
pieczarki - 6 dużych sztuk
pomidory w puszkach krojone - 2 szt.
czosnek - 3 ząbki
keczup - około 20 g
szczypior, natka pietruszki
przyprawy: curry, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek suszony, cebula suszona, odrobina soli
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę, intensywnie natrzeć przyprawami.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć i dodać pomidory w puszce.
Zagotować i dodać pokrojone w talarki marchewki i korzeń pietruszki. Dusić pod przykryciem około 15 minut.
Następnie do marchwi i pietruszki dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Przykryć i dusić około 20 minut. W międzyczasie podsmażyć kurczaka bez tłuszczu na grillu lub specjalnej patelni.
Do gotującego się gulaszu dodać pokrojone w plasterki pieczarki oraz usmażonego/grillowanego kurczaka. Dodać keczup, przyprawy według uznania (ja dodaję po łyżeczce tych samych co do mięsa i odrobinę solę). Następnie posiekać odrobinę natki pietruszki i pęczka szczypiorku. Dodać i wymieszać. Podawać z ryżem.
Podane składniki w mojej diecie wystarczają na 2 bardzo solidne porcje. Z ryżem kaloryczność takiej ilości gulaszu wynosi 1682 kcal z czego:
B: 124 g
W: 230 g
T: 30 g
Rozłożone na dwa posiłki (dwa dni) wydaje mi się w porządku. Dość czasochłonne, ale warto :P.