Szacuny
0
Napisanych postów
117
Wiek
27 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
5999
Witam, nurtuje mnie kwestia makroskładników w produktach mięsnych, ostatnio najbardziej w przypadku łopatki wieprzowej. Które są najbliżej prawdy? Prawdę mówiąc nie wiem na którą wersję się zdecydować, dodatkowo jeszcze proszę w sklepie ekspedientę, żeby mi zmieliła, czy zmielona posiada takie same makrosy?
Szacuny
11145
Napisanych postów
51525
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Łopatka łopatce nie równa. Jedna będzie miała więcej tłuszczu, inna mniej. Napewno więcej białka niż tłuszczu będzie miała. Mój kalkulator pokazuje mi 15g tłuszczu , 18g białka. Usrednij to, nie ma co popadać w paranoję. Nie ma różnicy w makro czy zmielona czy w całości. Przecież to cały czas ten sam produkt
Zmieniony przez - Wasyl__ w dniu 2019-05-24 11:57:05
Szacuny
0
Napisanych postów
14
Wiek
49 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
581
Pamiętaj, że nie wyliczysz bardzo dokładnie zapotrzebowania kalorycznego. Nie znasz biochemi Twojego organizmu - każdy ma inny process.
Zatem błąd +/- 200kcal w całości nie jest wielki. I poza tym organizm reaguje metabolicznie w obrębie 48h jak nie dłużej. Średnia tygodniowa jest miarodajna.
Zmieniony przez - york74 w dniu 2019-05-31 14:53:16
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
32858
Napisanych postów
23015
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
277710
Jak już wyżej wspomniano , są podawane różne wartości czy to dla łopatki czy schabu itp bo wszystko zalezy ile tłuszczu jest w porcji ,Jak mało tłuste mięso to wybierasz wartość o mniejszej ilości tłuszczu :)