Szacuny
0
Napisanych postów
11
Wiek
27 lat
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
119
Witam. Mam pytanie dotyczące liczenia kalorii.
Jak wygląda liczenie kalorii dla na przykład makaronów ponieważ po ugotowaniu nabierają na wadze i czy powinienem wpisywać wagę przed czy po ugotowaniu? Czy kaloryczność makaronów surowych i ugotowanych jest taka sama?
Tak samo jak to wygląda z mięsem? Jak dodam na przykład 250g surowego fileta z kurczaka do aplikacji, która liczy kalorie to po usmażeniu będzie miał taka samo wartość makro?
Jestem laikiem, dopiero zaczynam swoja przygodę i będę wdzięczny za każda odpowiedz. :)
Szacuny
3035
Napisanych postów
51765
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
349848
Wszystkie produkty ważysz przed obróbką termiczną i masę przed obróbką wpisujesz do kalkulatora.
Także jak masz 250g kurczaka, to szukasz w apce opcji "pierś z kurczaka" , nie "smażona pierś kurczaka".
Tak samo jak np chcesz zjeść jajecznicę, to w apce wpisujesz ile jajek(i np. masła) użyłeś, a nie szukasz gotowej opcji "jajecznica".
Jak usmażysz filet bez tłuszczu, to po smażeniu będzie miał tyle samo kcal. Jak smażysz go na tłuszczu, to wliczasz też ilość tłuszczu, którą użyłeś do smażenia.
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2019-06-22 16:00:51
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Szacuny
0
Napisanych postów
11
Wiek
27 lat
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
119
Koniu151
Wszystkie produkty ważysz przed obróbką termiczną i masę przed obróbką wpisujesz do kalkulatora.
Także jak masz 250g kurczaka, to szukasz w apce opcji "pierś z kurczaka" , nie "smażona pierś kurczaka".
Tak samo jak np chcesz zjeść jajecznicę, to w apce wpisujesz ile jajek(i np. masła) użyłeś, a nie szukasz gotowej opcji "jajecznica".
Jak usmażysz filet bez tłuszczu, to po smażeniu będzie miał tyle samo kcal. Jak smażysz go na tłuszczu, to wliczasz też ilość tłuszczu, którą użyłeś do smażenia.
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2019-06-22 16:00:51
Czyli każdy produkt po każdej obróbce (gotowanie, smażenie, pieczenie) zawsze ma tyle samo kalorii mimo, ze zawsze te 30-40% masy ubywa podczas obróbki i dolicza się tylko ten tłuszcz, którego się używa do smażenia i pieczenia?
Szacuny
17701
Napisanych postów
132148
Wiek
39 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1460637
Gotowych produktów nie wybieraj w tabelach kalorycznych, np kotlet schabowy on ma już przypisane mniej wiecej jakieś wartosci, a Ty mozesz go inaczej robić, najlepiej j/w jesz schabowego to daj 250g schabu bułka ile użyłęś i olej jaki zużyęłś na jego zrobienie
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.