SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dieta

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 314

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 137 Wiek 28 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 958
Witam. Od czego zacząć ułożenie diety ? Chcialbym delikatna redukcję tzn zrzucić z 5 kg.
Najpierw wyliczyć zapotrzebowanie tak ? Od tego odjąć trochę kcal ?
I jak podzielić na mikroskladniki tzn ile jeść bialka, wegli o tłuszczu ? Ćwiczę trochę na siłce już A efekty mizerne.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 9050 Napisanych postów 82724 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699688
Tutaj możesz przeczytać o podstawach:
https://potreningu.pl/articles/290/jak-zabrac-sie-za-ukladanie-diety
Zacznij od policzenia zapotrzebowania kalorycznego
https://www.sfd.pl/-t276436.html 
Jeżeli Twoim celem jest masa to dodajesz ok 300 kcal , redukcja odejmujesz 300 kcal
https://www.sfd.pl/-t1135440.html - Źródła białka w diecie.
https://www.sfd.pl/-t1135648.html - Źródła tłuszczu w diecie.
https://www.sfd.pl/-t1135388.html  - Źródła węglowodanów w diecie.
Podstawy układania diety (nakierowywanie), start strona 2
https://www.sfd.pl/temat315296  - Dieta - ułóż sam/a
https://www.sfd.pl/temat398329  - Komponowanie posiłków i znaczenie odpoczynku (szerzej niż w innych tematach)
https://www.sfd.pl/Ilość_posiłków-t237159-s0.html
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6267 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że miarą efektów nie są kg. Masa ciała nie świadczy o wyglądzie sylwetki. Aby wiedzieć jaki jest progres należy co tydzień mierzyć obwody ciała rano na czczo.

Układanie diety warto zacząć od wyliczenia zapotrzebowania kalorycznego. Możesz zrobić to z dokładnego wzoru, podanego powyżej.

Następnie jeżeli chcesz redukować, to odejmujesz około 300 kcal i ustalasz makroskładniki. Białko 2g/kg masy ciała, tłuszcze minimum 1 g i węglowodany stanowiące resztę kcal.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czy te pieczywo z biedronki jest ok?

Następny temat

Redukcja

WHEY premium