- 2 duże cukinie
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- puszka fasoli czerwonej
- ugotowane zmielone mięso (ja użyłem 2 golonek z indyka)
- 2 torebki kaszy (u mnie mieszanka bulgur, pęczak, soczewica)
- litr bulionu (np. rosół)
- ser na wierzch (żółty/cheddar/mozarella)
- przyprawa do indyka, papryka słodka i wędzona, tymianek, chilli cayenne, kumin, ziele angielskie, liść laurowy
- masło klarowane
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cukinię obieramy ze skóry, przekrajemy na pół i wydrążamy środek. Jako że cukinię są długie to polecam przekroić na pół wszerz. Środek posypujemy solą i wkładamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia do piekarnika na 30 minut.
Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na maśle klarowanym. Wlewamy bulion, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, a następnie wsypujemy kaszę i gotujemy przez czas podany na instrukcji kaszy. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe przyprawy i mięso mielone oraz fasolę czerwoną. Co jakiś czas trzeba zamieszać. Składniki powinny wchłonąć bulion.
Upieczona cukinia puściła wodę. Zmieniamy papier do pieczenia, faszerujemy cukinię, kładziemy plasterki sera lub ścieramy i wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 minut.
Zmieniony przez - 4mass w dniu 2019-08-14 15:38:17