SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mięso

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 211

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jeżeli surowe mięso (kurczak/indyk) waży 150g przed obróbką, a po obróbce (smażeniu/duszeniu) waży około 100g; to ta waga po obróbce będzie zawsze taka sama albo chociaż podobna? Mogę np zrobić od razu wiecej mięsa i potem je odmierzyć już zrobione skoro wiem, że po obróbce waży około 100g a surowe 150g?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
eveline Trener personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 1440 Napisanych postów 15979 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 230563
Podczas obróbki większość produktów zmienia swoją wagę. To normalne. Ryż, kasza ją zwiększają, ponieważ nasiąkają wodą a mięso zmniejsza, bo trochę się kurczy, roztapia się część tłuszczu i zmniejsza ilość wody w mięsie.

To jak zmieni się waga mięsa po ugotowaniu zależy od czasu gotowania, składu mięsa itp. Nie da się jednoznacznie określić ile mięso straci na wadze. Wyjściem w tej sytuacji będzie zważenie całej porcji mięsa przed gotowaniem i całej po ugotowaniu. Oczywiście jeśli chcesz tak dokładnie liczyć kalorie.
W innym przypadku możesz założyć, że mięso zmniejsza swoją wagę o 20-30% podczas gotowania i takie wartości uwzględnić w swojej dietetycznej rozpisce.

Tak więc odpowiadając na Twoje pytanie - tak, możesz założyć, że waga mięsa po ugotowaniu czy duszeniu będzie podobna jak w Twoim eksperymencie. Nie zawsze to będą te dokładnie te same wartości, ale jeśli nie musisz liczyć wszystkiego co do grama to takie szacowanie całkowicie Ci wystarczy.

Do poczytania:
https://www.sfd.pl/[ART]_Dieta_90/10.-t988586.html
https://www.sfd.pl/art/Zdrowie/Czerwone_mięso:_zdrowe_czy_niezdrowe_Jeść_czy_unikać_-a1421.html
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Czy_mięso_jest_dobrym_źródłem_witaminy_D_-a3864.html 
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 75 Napisanych postów 545 Wiek 22 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 4599
Jakim cudem coś waży mniej po obróbce jeżeli wcześniej ważyło więcej? Produkty liczy się zawsze przed obróbką
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

platki owsiane i jak dlugo trzeba je gotowac

Następny temat

Trening z Kettlebell

WHEY premium