...
Napisał(a)
Jeżeli surowe mięso (kurczak/indyk) waży 150g przed obróbką, a po obróbce (smażeniu/duszeniu) waży około 100g; to ta waga po obróbce będzie zawsze taka sama albo chociaż podobna? Mogę np zrobić od razu wiecej mięsa i potem je odmierzyć już zrobione skoro wiem, że po obróbce waży około 100g a surowe 150g?
...
Napisał(a)
Podczas obróbki większość produktów zmienia swoją wagę. To normalne. Ryż, kasza ją zwiększają, ponieważ nasiąkają wodą a mięso zmniejsza, bo trochę się kurczy, roztapia się część tłuszczu i zmniejsza ilość wody w mięsie.
To jak zmieni się waga mięsa po ugotowaniu zależy od czasu gotowania, składu mięsa itp. Nie da się jednoznacznie określić ile mięso straci na wadze. Wyjściem w tej sytuacji będzie zważenie całej porcji mięsa przed gotowaniem i całej po ugotowaniu. Oczywiście jeśli chcesz tak dokładnie liczyć kalorie.
W innym przypadku możesz założyć, że mięso zmniejsza swoją wagę o 20-30% podczas gotowania i takie wartości uwzględnić w swojej dietetycznej rozpisce.
Tak więc odpowiadając na Twoje pytanie - tak, możesz założyć, że waga mięsa po ugotowaniu czy duszeniu będzie podobna jak w Twoim eksperymencie. Nie zawsze to będą te dokładnie te same wartości, ale jeśli nie musisz liczyć wszystkiego co do grama to takie szacowanie całkowicie Ci wystarczy.
Do poczytania:
https://www.sfd.pl/[ART]_Dieta_90/10.-t988586.html
https://www.sfd.pl/art/Zdrowie/Czerwone_mięso:_zdrowe_czy_niezdrowe_Jeść_czy_unikać_-a1421.html
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Czy_mięso_jest_dobrym_źródłem_witaminy_D_-a3864.html
To jak zmieni się waga mięsa po ugotowaniu zależy od czasu gotowania, składu mięsa itp. Nie da się jednoznacznie określić ile mięso straci na wadze. Wyjściem w tej sytuacji będzie zważenie całej porcji mięsa przed gotowaniem i całej po ugotowaniu. Oczywiście jeśli chcesz tak dokładnie liczyć kalorie.
W innym przypadku możesz założyć, że mięso zmniejsza swoją wagę o 20-30% podczas gotowania i takie wartości uwzględnić w swojej dietetycznej rozpisce.
Tak więc odpowiadając na Twoje pytanie - tak, możesz założyć, że waga mięsa po ugotowaniu czy duszeniu będzie podobna jak w Twoim eksperymencie. Nie zawsze to będą te dokładnie te same wartości, ale jeśli nie musisz liczyć wszystkiego co do grama to takie szacowanie całkowicie Ci wystarczy.
Do poczytania:
https://www.sfd.pl/[ART]_Dieta_90/10.-t988586.html
https://www.sfd.pl/art/Zdrowie/Czerwone_mięso:_zdrowe_czy_niezdrowe_Jeść_czy_unikać_-a1421.html
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Czy_mięso_jest_dobrym_źródłem_witaminy_D_-a3864.html
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Jakim cudem coś waży mniej po obróbce jeżeli wcześniej ważyło więcej? Produkty liczy się zawsze przed obróbką
Polecane artykuły