2. Czy taka kolacja będzie ok: 2 kromki chleba domowej roboty pszenno-orkiszowego na zakwasie z szynką z indyka (30g) i plastrem żółtego sera (ok 18g), warzywa + szklanka kefiru (200g)? Co sądzicie o takiej kolacji - jest pełnowartościowa, wystarczająco w niej białka? Chyba że coś byście w niej zmienili - jeśli tak to co?
...
Napisał(a)
1. Co sądzicie o kefirze - warto go włączyć do codziennej diety? Pomoże przy zaparciach i z wiecznie wzdętym brzuchem?
2. Czy taka kolacja będzie ok: 2 kromki chleba domowej roboty pszenno-orkiszowego na zakwasie z szynką z indyka (30g) i plastrem żółtego sera (ok 18g), warzywa + szklanka kefiru (200g)? Co sądzicie o takiej kolacji - jest pełnowartościowa, wystarczająco w niej białka? Chyba że coś byście w niej zmienili - jeśli tak to co?
2. Czy taka kolacja będzie ok: 2 kromki chleba domowej roboty pszenno-orkiszowego na zakwasie z szynką z indyka (30g) i plastrem żółtego sera (ok 18g), warzywa + szklanka kefiru (200g)? Co sądzicie o takiej kolacji - jest pełnowartościowa, wystarczająco w niej białka? Chyba że coś byście w niej zmienili - jeśli tak to co?
...
Napisał(a)
Pozwoliłam sobie wrzucić to w dziennik i wyszło nam makro, dla dziewczyny spożywającej na oko 1800 kcal.
Myśle, że jest to skromna kolacja, ale całkiem pełnowartościowa. Wszystko zależy od Twoich pozostałych posiłków w ciągu dnia. Nie mamy żadnych informacji na temat Twojego wzrostu, wagi, wieku itd. Także cieżko się odnieść.
Co do kefiru, jeśli tolerujesz nabiał, nie masz nietolerancji na laktozę, lubisz jeść produkty mleczne, to nie widzę żadnych przeszkód, aby go pozostawić w diecie, szczególnie jeśli masz jakieś problemy ze strony układu pokarmowego, zaparcia itd.
Warto również zdiagnozować u lekarza, bo być może cierpisz na powszechną chorobą dzisiejszych czasów: IBS, czyli zespół jelita drażliwego, który nie zawsze objawia więc biegunkami, ale również bardzo często zaparciami oraz ciągłym uciążliwym wzdętym i twardym podbrzuszem.
W tym drugim przypadku proponowałabym poczytać o diecie niskiego FODMAP, która polega na wyeliminowaniu z diety pokarmów o wysokim udziale tych cukrów, które poprzez fermentację doprowadzają do uciążliwych dolegliwości ze strony jelit. Wyeliminowanie tego typu produktów, przyniesie większą ulgę. To nic nie kosztuje, a zawsze warto sprawdzić.
Od czego zacząć? Zerknij do poniższego artykułu, a być może pomoże.
https://potreningu.pl/articles/5330/problemy-jelitowe---dieta-niskiego-fodmap
Myśle, że jest to skromna kolacja, ale całkiem pełnowartościowa. Wszystko zależy od Twoich pozostałych posiłków w ciągu dnia. Nie mamy żadnych informacji na temat Twojego wzrostu, wagi, wieku itd. Także cieżko się odnieść.
Co do kefiru, jeśli tolerujesz nabiał, nie masz nietolerancji na laktozę, lubisz jeść produkty mleczne, to nie widzę żadnych przeszkód, aby go pozostawić w diecie, szczególnie jeśli masz jakieś problemy ze strony układu pokarmowego, zaparcia itd.
Warto również zdiagnozować u lekarza, bo być może cierpisz na powszechną chorobą dzisiejszych czasów: IBS, czyli zespół jelita drażliwego, który nie zawsze objawia więc biegunkami, ale również bardzo często zaparciami oraz ciągłym uciążliwym wzdętym i twardym podbrzuszem.
W tym drugim przypadku proponowałabym poczytać o diecie niskiego FODMAP, która polega na wyeliminowaniu z diety pokarmów o wysokim udziale tych cukrów, które poprzez fermentację doprowadzają do uciążliwych dolegliwości ze strony jelit. Wyeliminowanie tego typu produktów, przyniesie większą ulgę. To nic nie kosztuje, a zawsze warto sprawdzić.
Od czego zacząć? Zerknij do poniższego artykułu, a być może pomoże.
https://potreningu.pl/articles/5330/problemy-jelitowe---dieta-niskiego-fodmap
Pozdrawiam,
Inez Gorońska Mistrzyni Polski Bikini fitness
https://www.instagram.com/inezgoronska/?hl=pl
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Polecane artykuły