flex1976No to próbuj
Zacznij od policzenia zapotrzebowania kalorycznego
https://www.sfd.pl/-t276436.html
Jeżeli Twoim celem jest redukcja to odejmujesz ok 300kcal, jeżeli masa to dodajesz ok 300 kcal
https://www.sfd.pl/-t1135440.html - Źródła białka w diecie.
https://www.sfd.pl/-t1135648.html - Źródła tłuszczu w diecie.
https://www.sfd.pl/-t1135388.html - Źródła węglowodanów w diecie.
W rozkładzie makroskładników na początek przyjmujesz białko 2 g , tłuszcze 1-1,5 g na kg masy i reszta kalorii z węglowodanów
Serdecznie dziekuję, super jest ten pierwszy link, policzę to wszystko, ostrożnie przyjmując niższe wartości tam, gdzie są widełki (np. NEAT). Jeśli nadal będę chudła za szybko, to po miesiącu zwiększę ilość kcal. Pozostałe linki też się przydadzą, a jeśli chodzi o rozkład makroskładników, to do tej pory kierowałam się aplikacją myfitnesspal, tym razem spróbuję sposobu, o którym piszesz, ignorując dzienniczek. Bardzo dziekuję za pomoc.
Mam tylko jedno pytanie, jesli chodzi o te obliczenia. Żeby obliczyć TDEE potrzebuję TEF, a żeby obliczyć TEF potrzebuję TDEE. Jak to ugryźć?
A czy jest sens sięgania po odżywki białkowe lub jakiekolwiek inne w moim przypadku, czy polecasz raczej szukac w pożywieniu? Jeśli np. danego dnia zabraknie mi 20g białka w pozywieniu, to sięgnąć po odżywkę?
Zmieniony przez - Czarna_88-88 w dniu 2019-12-23 19:51:30