...
Napisał(a)
Chyba nikt nie rozumie zadanego pytania problem prawdopodobnie przez zbieżność nazwy jajko składa się z żółtka i białka jako substancji a zadawane pytania to ile jest białka czyli proteiny w jednym jajku zapewne właśnie w tej części zwanej białkiem o to pytam Nie pytam się jak podzielić dwie substancji i położyć się na wadze tylko ile proteiny jest w jajku
...
Napisał(a)
Zacznę od tego, że jajka są świetnym źródłem pełnowartościowego białka i bardzo łatwo przyswajalnego przez nasz organizm. Jajo zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te, których człowiek nie wytwarza samodzielnie. Aminokwasy zawarte w jajach są najbardziej kompletnym zbiorem aminokwasów ze wszystkich źródeł białka pochodzenia zwierzęcego.
Białko jaja jest niskokaloryczne, zawiera zaledwie ok 45 kcal na 100g płynnych białek jaja. Ja najcześciej stosuje same białka jaj w trakcie redukcji, kiedy to muszę nieco ograniczyć tłuszcze w diecie, a same białka jaja wykorzystuje do mojego ukochanego porannego omleta. W tym przypadku świetnie sprawdzi się ten produkt: https://sklep.sfd.pl/SFD_NUTRITION_DZIKIE_JAJA_-opis39881.html
Żółtko jaja składa się w 2/3 z tłuszczu, a w 1/3 z białka, przy czym warto zaznaczyć, że 100g żółtka zawiera więcej białka niż 100g białek jaja. Jest bardzo odżywcze i energetyczne. Zawiera ponad 300 kcal w 100g.
Jedno całe jajko (w zależności od wielkości) najczęściej waży ok 55g. Dostarcza ponad 70 kcal. ok 7 g białka oraz ok 5,5 g tłuszczu.
Warto również wspomnieć, że jajka zawierają witaminy takie jak: A, E i K oraz Cholinę, która jest niezbędna do funkcjonowania wątroby, ruchu mięśni, do utrzymania energii oraz odpowiedniej pracy mózgu.
Podsumowując, warto jeść całe jaja, warto również włączyć od czasu do czasu dodatkową porcje białka w formie odżywki białkowej z białek jaja lub białka jaja w płynie (w celu uzupełnienia aminokwasów poziomu białka w diecie).
a teraz tabela, która rozwieje Twoje wszelkie wątpliwości:
Białko jaja jest niskokaloryczne, zawiera zaledwie ok 45 kcal na 100g płynnych białek jaja. Ja najcześciej stosuje same białka jaj w trakcie redukcji, kiedy to muszę nieco ograniczyć tłuszcze w diecie, a same białka jaja wykorzystuje do mojego ukochanego porannego omleta. W tym przypadku świetnie sprawdzi się ten produkt: https://sklep.sfd.pl/SFD_NUTRITION_DZIKIE_JAJA_-opis39881.html
Żółtko jaja składa się w 2/3 z tłuszczu, a w 1/3 z białka, przy czym warto zaznaczyć, że 100g żółtka zawiera więcej białka niż 100g białek jaja. Jest bardzo odżywcze i energetyczne. Zawiera ponad 300 kcal w 100g.
Jedno całe jajko (w zależności od wielkości) najczęściej waży ok 55g. Dostarcza ponad 70 kcal. ok 7 g białka oraz ok 5,5 g tłuszczu.
Warto również wspomnieć, że jajka zawierają witaminy takie jak: A, E i K oraz Cholinę, która jest niezbędna do funkcjonowania wątroby, ruchu mięśni, do utrzymania energii oraz odpowiedniej pracy mózgu.
Podsumowując, warto jeść całe jaja, warto również włączyć od czasu do czasu dodatkową porcje białka w formie odżywki białkowej z białek jaja lub białka jaja w płynie (w celu uzupełnienia aminokwasów poziomu białka w diecie).
a teraz tabela, która rozwieje Twoje wszelkie wątpliwości:
1
Pozdrawiam,
Inez Gorońska Mistrzyni Polski Bikini fitness
https://www.instagram.com/inezgoronska/?hl=pl
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Poprzedni temat
E-papierosy a sylwetka i wytrzymalosc
Następny temat
Jakie białko dla szczupłej dziewczyny?
Polecane artykuły