Każdy może wejść do Strefy Martwego Ciągu ale musisz chcieć ciężko pracować. Martwy cią wymaga pracy w skoordynowany sposób kilku dużych grup mięśniowych tworząc dzięki temu wspanniałą możliwość przeciążenia twoich mięśni. Atleci mogą stosować ten wszechstronny ruch w celu rozwijania dynamicznej siły nóg, bioder i grzbietu.
Wykonywanie martwego ciąągu może być korzystne dla każdego sportowca, który mósi biegać, skakać, dźwigać przeciwnika lub inny przrdmiot lbo wykonywać szybkie ruchy w pozycji zatrzymanej. Martwy ciąg pomaga również w czynnościach dnia codziennego kiedy trzeba unieść z ziemi ciężką skrzynkę lub dźwigać ciężki kosz z bielizną.
Tak jak przy wielu skomplikowanych złożonych ruchach, musisz prawidłowo wykonywać martwy ciąg nie tylko po to, aby czerpać z niego korzyści ale także ,żeby uniknąć kontuzji. Po pierwsze musisz być świadomy potencjalnych zagrożeń. Unikaj wykonywania martwego ciągu z wygiętym, pałąkowatym grzbietem, ponieważ naspępuje wtedy przrsunięcie naprężeń z mięśni pośladkowych, bider i nóg do dolnych partii grzbietu. Ta słaaba mechaniczna pozycja nadwyręża twoje ścięgna i tarcze międzykręgowe. Po drugie, ścięgna nie są jak gumowe taśmy. Raz nagciąągnięte, nie wracają do swojej poprzedniej długości, co może prowadzić do niestabilności w miejscu wiązania i dalszych problemów w obrębie grzbietu. Chyba nie trzeba lepszego powodu, aby nauczyć się prawidłowej techniki ruchu?
Rozgrzewka
Ogólna rozgrzewka zwiększ krążenie krwi i ciepłotę całego ciała. Lekki chód z krążeniem ramion lub podskoki w miejscu przez 7-12 min. mogą tego dokonać. Inna dobrą formą rozgrzewki jest wykonywanie z samym gryfem martwego ciągu na prostych nogach, następnie ugięcia rąk nachwytem i na końcu wyciskania z przodu. Staraj się to robić nieprzerwanie 10-15 razy bez przerw miedzy poszczególnymi składowymi ruchami. Nie męcz się zbytnio przed czekającym cię treningiem z dużymi ciężarami, a tylko spraw, aby twoje miśęśnie były dobrze ukrwione.
Po ogólnej rozgrzewce rozciągaj wszystkie główne grupy mięśniowe. Szczególną uwagę zwróć przy rozciąganiu mięśni pośladkowych, dwugłowych uda, przywodzicieli, łydek, dolnych partii grzbietu i barków.Następnie rozgrzej się jeszcze raz wykonująć martwy ciąg z lekkim obciążeniem.
Kinezjologia maartwego ciągu
Martwy ciąg angażuje całą dolnączęść ciała a niektóre grupy z górnych partii sylwetki wykorzystuje do stabilizacji. Aby podniść tułów i sztangę, mięśnie czworogłowe ud, dwugłowe ud, pośladkowe kurczą się koncentrycznie. Zespół mięśni podudzia tzn. mięśnie : brzuchaty i płaszczkowy przeznaczony jest do stabilizacji.
Mięśnie prostujące kręgosłupa, które biegną z tyłu od głowy wzdłuż całego kręgosłupa napinają się izomerycznie aby zaachować płaski grzbiet we wszystkich odmianach wykonywaanego ruchu. Mięśnie najszersze grzbietu taakże podlegają izomerycznemu napięciu i w ten sposób barki są wysunięte do przodu a ręce mocno przywartew do boków. Nadgarstki i mięsnie dłoni mają za zadanie utrzymać sztangę.
Przy martwym ciągu wprawa stanowi o doskonałości. W pozycji startowej kluczemjest jej forma. jeśli ugniesz się i wyokręglisz grzbiet naturalna krzywizna twojego kręgosłupa zostanie utraacona . Spowoduje to wzrost naprężeń w tarczkach miedzykręgowych i w tkance łącznej i może doprowadzić do kontuzji. Podczas prawidłowego ustawienia (rys.1) twój grzbiet jest wygięty do przodu, przez co siła ciężaru działa bardziej wzdłuż kręgosłupa. Masz równiesż większe wsparcie w mieśniach.
Później przedstawię ćwiczenia i technikę ich wykonywania
franco1981