SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Czy tłuszcze na którym smażę wliczać w bilans?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1438

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 39 Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 339
Potrzebuję do każdego 30g tłuszczy. Jeżeli mięso podsmażam na 10g to z łychy mam walnąć 20g oliwy czy jednak 30?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 72 Napisanych postów 888 Wiek 5 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 8496
20, oliwę ze smażenia również wliczasz, jakby nie patrzeć to 90 kcal
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9050 Napisanych postów 82723 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699670
Tak. zdecydowanie należy wliczać w bilans kcal diety tłuszcze, które użyliśmy do smażenia. Nie znikają one i nie wyparowują bo to nie jest woda. Większość wsiąka w produkt w większym lub mniejszym stopniu .
Zasady smażenia: https://potreningu.pl/articles/3165/siedem-zasad-zdrowego-smazenia 
Tłuszcze do smażenia: https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia
Smażenie samo w sobie jest jak najbardziej dobrym jakościowo sposobem obróbki.



Zmieniony przez - flex1976 w dniu 2020-02-02 16:22:10

Zmieniony przez - flex1976 w dniu 2020-02-02 16:24:57
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 72 Napisanych postów 888 Wiek 5 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 8496
Ewentualnie możesz kupić oliwę w spray bezkaloryczna
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
podsmaż na minimalnej ilości a 20g weź na zimno np. olej lniany, oliwa z oliwek
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6264 Napisanych postów 76011 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754740
Przede wszystkim polecam zapoznać się z podstawowymi zasadami smażenia. Istotny będzie dobór odpowiedniej patelni. Warto wydać trochę więcej na nią i w zasadzie nawet nie trzeba dawać tłuszczów do smażenia. Ewentualnie jeżeli smażymy coś trudniejszego, np. omleta, to jak najbardziej warto wysmarować patelnie tłuszczem. Resztę tłuszczów spożyć na zimno. Najlepiej olej kokosowy, masło klarowane, czy smalec. Można również użyć oleje w sprayu do smażenia, np. coś takiego:

https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Cooking_Spray_Butter_Oil-opis39557.html 

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Redukcja czy masa ?

Następny temat

Huel Powder v3.0 - Opinie

WHEY premium