Szacuny
0
Napisanych postów
34
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
233
Hej
Każdy stąd podaje na oko te gramy na kilogram masy ciała innym użytkownikom forum, a ja chciałbym się dowiedzieć jak to dodawać samemu, po obserwowaniu organizmu?
Ilość białek - po czym poznać że mam za mało lub za duzo
Węglowodany - tutar raczej się obserwuję to, czy na siłownię wracam zregenerowany i czy jest ta moc
Tłuszcze - też nie wiem jak do siebie dobrać,, na co zwrócić uwagę?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9033
Napisanych postów
82682
Wiek
48 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
699322
Tez wliczasz . W wypadku osób, które dokonują stosowanych obliczeń w diecie i szacują swoje zapotrzebowanie kaloryczne, a także potrzebną ilość białka, węglowodanów i tłuszczu niewliczanie protein pochodzenia roślinnego tworzy dość sporą lukę i rzutuje na otrzymane wartości energetyczne. Białko roślinne bez wątpienia należy wliczać do bilansu, jednocześnie starać się powinno bazować na źródłach białka zwierzęcego, które jest jakościowo lepsze i bardziej zasobne w niezbędne aminokwasy. Oczywiście wtedy może być trochę więcej niż 2 g w zależności od celu .
Szacuny
17681
Napisanych postów
132075
Wiek
39 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1460293
Liczysz całe, raczej trudno poznać ze przesadzasz z białkiem, nie odczujesz tego, no chyba że być ładował spore ilosci to po jakimś czasie moga wystąpić jakieś problemy np z nerkami czy coś
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6231
Napisanych postów
75806
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
753540
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli, że każdy przyjmuje ilości składników odżywczych "na oko"? Raczej niewiele osób tak robi, a jeżeli tak, to sugerujemy aby dokładnie wyliczyć te wartości. Jak ktoś trzyma na oko, to po prostu nie stosuje podstawowych zasad diety zbilansowanej. Na tym właśnie polega o e polegają, aby mieć nad wszystkim kontrolę. Zalecane ilości białka około 2 gramów na kilogram masy ciała, minimum 1 grama tłuszczów i reszty kalorii pochodzących z węglowodanów pochodzą z wieloletnich badań w tym kierunku.