Żadna ze znanych polski firmy oferujących odżywki nie produkuje surowca, czyli białka serwatkowego. Białka serwatkowe, które są podstawą odżywek białkowych produkowane są w mleczarniach.
Firmy produkujące odżywki mieszają zakupiony surowiec z komponentami smakowymi, emulgatorami, czasem dodają do niego witaminy oraz inne substancje i pakują w swoje opakowania. To samo dotyczy innych suplementów w kapsułkach. Dlatego surowiec najczęściej jest ten sam, a różnice w smaku, rozpuszczalności, wyglądzie wynikają z zastosowania dodatków.
Bez wątpienia firma Olimp jest renomowanym producentem i jakość ich produktów nie budzi zastrzeżeń. Z czystym sumieniem można je polecić.
Warto też wiedzieć, że właściwości poszczególnych białek mogą się różnić. Nieco inaczej wygląda i rozpuszcza się
koncentrat białka serwatkowego (WPC), a nieco inaczej izolat białka serwatkowego (WPI).
Mamy też odżywki bazujące na białkach jaj, czy ostatnio niezwykle popularne odżywki bazujące na białkach roślinnych. Te smakują rozpuszczają się zupełnie inaczej...
A które są najlepsze?
Największą renomą cieszą się białka serwatkowe, natomiast osoby które z różnych przyczyn decydują się stosować białka innego pochodzenia nadal są na dobrej pozycji.
Białko to białko.