SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ulepki cieciorkowo-burakowe. Wegetariańskie, dużo białka.

temat działu:

Kuchnia SFD

Ilość wyświetleń tematu: 2102

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 7 Wiek 28 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 945
Dzień dobry
W związku z chwilową trudnością w kupieniu mięsa, postawiłam na eksperyment roślinny. Celowo nie użyłam nazwy "kotlety", żeby nie wzbudzać nadziej, że to przepis na schabowe :D.

Składniki (1 porcja):
- 100 g suchych nasion cieciorki
- 150 g buraka
- 56 g jaja kurzego ( 1 szt. M)
- 15 nasion słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
Przyprawy (proporcje wedle uznania, podam ilości, których użyłam i polecam):
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
- 0,5 kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- szczypta czarnuszki
- szczypta kminku

Wykonanie:
Blenduję lub rozgniatam widelcem ugotowaną cieciorkę*. Buraka, cebulę i czosnek ścieram na tarce (buraka na grubych oczkach, czosnek i cebulę na drobnych). Dodaję pozostałe składniki i mieszam dokładnie. Uzyskałam gęstą konsystencję, którą łatwo udało mi się formować w ulepy, jednak zależy to od buraka. Jeżeli ma dużo soku i masa będzie się "rozjeżdżać" po uformowaniu warto dodać łyżkę mąki, a gdyby była zbyt gęsta i mało plastyczna - odrobinę wody.
A więc na blaszce nakrytej papierem do pieczenie formuje ulepy, wstawiam na 180*C, grzanie góra-dół i piekę przez ok. 30/40 minut. Wieloletni staż kulinarny i kilka piekarników średniej klasy, które przerabiałam nauczyły mnie, że czas pieczenia zależy jednak od sprzętu, więc polecam kontrolować przynajmniej przy pierwszej próbie wykonania i zajrzeć po 25 minutach czy nie zjarało się za mocno, jeżeli będą blade to kontynuować do 40.

*Gotowanie cieciorki:
Żeby cieciorka była super idealna warto podążać za tym, co napiszę :D. Moczę ją przez minimum 12 h z 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej. Po tym czasie wylewam wodę z moczenia i dokładnie płuczę nasiona pod zimną wodą. Następnie zalewam wodą (ok. 1 część cieciorki na 3, a nawet 4 części wody) i dodaję 0,5 łyżeczki sody (ważne, żeby nie dać zbyt dużo, jest to wtedy wyczuwalne w smaku). Gotuję 40 - 60 minut, do uzyskania bardzo miękkich nasion, na ok.15 minut przed końcem gotowania dodaję łyżeczkę soli. To również jest ważne, bo dodana zbyt wcześnie sprawi, że cieciorka będzie twarda w środku, mimo długiego czasu gotowania.

Oczywiście można się tak nie pitolić i użyć cieciorki konserwowej, myślę że 400 g będzie w porządku.

Makro:
białko: 37,4 g
tłuszcz: 17 g
węglowodany: 70 g
605 kcal na porcję








Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2020-03-20 21:07:51
2
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
wyglądają ciekawie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
wolałbym chyba usmażyć, próbowałaś moze takich.

ja kiedyś z tunczyka robiłem placki podobne i smażone wyszły lepsze niż pieczone, pieczone się wysuszają

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 7 Wiek 28 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 945
Nie próbowałam jeszcze smażonych, ale na pewno też wychodzą spoko, warto spróbować. Ja akurat lubię smak pieczonych buraków i w tym przepisie jest on mocno wyczuwalny.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1013 Napisanych postów 5401 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 136808
Kurde, 70g węgli ze 150 g buraka?:)
Nie no, przepis ciekawy, chyba takie słodkawe trochę?

,,Ludzie chwytają za miecz, by ukoić rany na duszy, których doznali w przeszłości. I by umrzeć z uśmiechem na ustach".

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
Gats te węgle w większosci to są z cieciorki na 100g cieciorka ma ok 60g węgli

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1013 Napisanych postów 5401 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 136808
A to przepraszam, racja.

,,Ludzie chwytają za miecz, by ukoić rany na duszy, których doznali w przeszłości. I by umrzeć z uśmiechem na ustach".

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 7 Wiek 28 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 945
Tak, buraki są tu trochę słodkawe. W sumie do słodkich wypieków też je czasem wykorzystuję :D.
Z samej cieciorki jest 45 g węgli, ale na high carb się nie boję :D.



Zmieniony przez - Boro2000 w dniu 2020-03-20 20:59:04

Zmieniony przez - Boro2000 w dniu 2020-03-20 21:00:16
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 7 Wiek 28 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 945
Kurde teraz zauważyłam, że w przepisie napisałam 200 g suchych ziaren zamiast 100 g, przepraszam za błąd, makro jest dla 100 g suchych ziaren.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
Poprawione już

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 7 Wiek 28 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 945
Super, dziękuję :D
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pojemniki do żywności termiczne

Następny temat

bułeczki

WHEY premium