SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Smazenie na oliwie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 792

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 35 Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 1661
Witam, wliczacie oliwe na ktorej smazycie do swoich kalori?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51765 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349847
Tak, wliczamy. Tłuszcz użyty do smażenia nie znika w magiczny sposób i należy wliczyć go w makro. Natomiast jeżeli lejesz go tyle, że zostaje Ci na patelni, to warto zweryfikować ilość, której używasz.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9050 Napisanych postów 82717 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699608
Tak ,zdecydowanie należy wliczać w bilans kcal diety tłuszcze, które użyliśmy do smażenia. Nie znikają one i nie wyparowują jak np. woda. Większość wsiąka w produkt.
Tutaj możesz poczytać o najlepszych tłuszczach do smażenia oraz zastosowaniu podstawowych zasad, które warto przestrzegać:

Zasady smażenia: https://potreningu.pl/articles/3165/siedem-zasad-zdrowego-smazenia 
Tłuszcze do smażenia: https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia
https://potreningu.pl/articles/3165/siedem-zasad-zdrowego-smazenia 




Zmieniony przez - flex1976 w dniu 2020-03-20 18:00:29
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17701 Napisanych postów 132148 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460637
To zależy, jak wyleje oliwe na patelnie to wliczam, jak wyleje i przetrę patelnie ręcznikiem papierowym to nie.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75962 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754455
Tłuszcz, na którym smażymy nie ulega odparowaniu. Wsiąka on w produkt. Oczywiście w sytuacji gdy smażymy zgodnie z ogólnymi zaleceniami, a nie produkt pływający w tłuszczu.

Aby smażyć zgodnie z zaleceniami sugeruję natrzeć patelnię niewielką ilością tłuszczu, np. 5 gramów. Ważne będzie również to na czym smażysz. Warto przemyśleć zakup oleju kokosowego, masła klarowanego, czy smalcu.

Polecam poczytać więcej na ten temat:

https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia

https://potreningu.pl/articles/3165/siedem-zasad-zdrowego-smazenia

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33025 Napisanych postów 23130 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 277970
Jasne że wliczam , a jesli coś podsmażam na oliwie ( krótko i szybko ) i np wleje 10 ml a po zdjeciu ryby czy piersi z patelni zostaje coś na niej to zlewam też to z patelni .Byle tylko nie dosżło do sytuacji że wlejesz 30ml do produktu który mozesz śmiało na 10ciu zrobić bo co z tego że wliczysz 30 a pozostale 20 pójdzie w kibel
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
jak nie chcesz wliczać trłuszu ze smażenia używaj tłuszczu w sprayu https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Cooking_Spray_Coconut_Oil-opis39453.html 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75962 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754455
Zgadza się. Oleje do smażenia (cooking spray) w sprayu/aerozolu mogą być również przydatne. Szczególnie w sytuacji, gdy chcemy dostarczyć jak najmniej tłuszczów w naszej diecie/posiłku. Ilość tłuszczu wydobywająca się z produktu jest na tyle mała w celu nawilżenia patelni, że w zasadzie nie ma nic kalorii. Ewentualnie jakąś śladowa ilość. Poza tym dostępne są różne aromaty, takie jak: rzepakowy, oliwa z oliwek, maślany, chilli, czosnkowy, kokosowy. Fajnie mogą urozmaicić smakowitość posiłków w naszej diecie.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Druga redukcja, waga stoi w miejscu

Następny temat

Gdzie robię błąd?

WHEY premium