Szacuny
11145
Napisanych postów
51525
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Siema
Czy można prowadzić mase w taki sposób aby tygodniowy bilans był na plusie ogólnie ale np. wyglądało by to tak;
pn 2300 dt
wt 2300 dt
sr 2300 dt
czw 2300 dnt
pt 2300 dt
sb 2300 dt
ndz 3000 dt
lub coś w podobie czy to nie będzie zbyt optymalne?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9032
Napisanych postów
82679
Wiek
48 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
699312
Jeden woli utrzymywać bilans jednodniowy a drugi tygodniowy . Jezeli masz taka potrzebę i tak jest Ci wygodniej to spokojnie możesz utrzymywać tygodniowy. Oczywiście każdy robi inaczej, jednak tutaj chodzi o to aby zgadzała nam się ilość kalorii w dłuższym okresie. Nie mniej jednak oba sposoby są dobre. Bo jakby nie patrzeć - jeżeli będziesz pilnował dziennego zapotrzebowania to tym samym będzie zgadzało się tygodniowe. Więc to już kwestia indywidualna. Komu jak wygodniej. Sprawdzisz i będziesz wiedział .
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6231
Napisanych postów
75800
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
753507
Rozkład kalorii i składników odżywczych zdecydowanie nie musi być liczony z dokładnością do jednego dnia, czy tym bardziej jednego posiłku. Jak najbardziej można rozłożyć je sobie w skali tygodnia i trzymać się tych wyliczeń. Szczególnie jeżeli Tobie w ten sposób bardziej pasuje, z różnych względów. Istotna będzie kontrola nad wszystkim i trzymanie się tych założeń. Poza tym, ważne będą źródła składników odżywczych jakie spożywasz. Liczy się nie tylko to ile spożywamy kcal i makroskładników, ale również z czego je pozyskujemy.
Szacuny
29915
Napisanych postów
27250
Wiek
32 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
384534
Kake
Dlaczego liczy się to z czego pozyskujemy kalorie i makroskładniki?
im mniej rpzetworzone produkty tym więcejdostarczają nam witamin i minerałów, mają więcej błonnika no i organizm więcej zużywa energii na samo trawienie tego niż wysokoprzetworzonej żywności, może przy śmieciowym jedzeniu i zdrowym kaloryka byłaby ta sama, jednak kondycja narządów wewnętrznych, zdrowie będzie o wiele lepsze w przypadku zdrowej żywności, no i bardziej sycące posiłki, bo zjesz paczkę ryżu+kurczak+warzywa i masz 500kcal z groszami to tyle co tabliczka czekolady 100g
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6231
Napisanych postów
75800
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
753507
Gdyby nieistotne było to z czego pozyskujemy białko, tłuszcze i węglowodany, to wystarczyłoby jeść cukier stołowy, olej słonecznikowy i jeść kotlety sojowe. Idealnie byś dostarczył zakładaną ilość składników odżywczych bardzo tanim kosztem. Niestety raz, że miałbyś ogromne braki żywieniowe pod różnymi kątami, a dwa, że odżywianie takie wpłynęłoby w znacznym stopniu na Twoją gospodarkę hormonalną. Oczywiście jest to mocno przejaskrawione, ale w dość łatwy sposób tłumaczy dlaczego to co jemy ma wpływ na nasz organizm.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9032
Napisanych postów
82679
Wiek
48 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
699312
Sugerowanie się jedynie kalorycznością produktów żywnościowych jest elementarnym błędem .Sposób wartościowania jakość produktów spożywczych jest jednak nieodpowiedni, a w skrajnych przypadkach może odbić się niekorzystnie nie tylko na sylwetce, ale również na zdrowiu .Dostarczenie 1000kcal w postaci posiłku składającego się z chipsów czy ciastek jest czymś zupełnie innym niż dostarczenie takiej samej ilości kilokalorii z potrawy, w skład której wchodzi duszony łosoś z jogurtem, szpinakiem i batatami.