Źródłami tłuszczy nasyconych są np. tłuste mięsa, masło, smalec, śmietana, sery, czyli produkty pochodzenia zwierzęcego.
Do tłuszczy nasyconych zaliczamy także niektóre oleje jak np. olej palmowy i olej kokosowy.
Więcej informacji dotyczącej wszystkich kwasów tłuszczowych, znajdziesz w fenomenalnym artykule Macieja, który załączam niżej.
Odpowiadając na Twoje drugie pytanie... Najlepszymi źródłami białka są:
- chude mięsa: np. kurczak, indyk, polędwiczki wieprzowe
- chude ryby: np. mintaj, dorsz, morszczuk, sandacz
- jaja (tak jak nadmieniłeś)
- chude sery
- odżywki białkowe
- rośliny strączkowe
Układając zdrowy jadłospis należy jednak pamiętać o różnorodności produktów w diecie. Jest to niezwykle istotne dla utrzymania zdrowego, silnego organizmu dostarczając witamin i minerałów z różnych źródeł.
Jak ułożyć pełnowartościową dietę? Jeśli chcesz się tego dowiedzieć, to zerknij do poniższych artykułów. Naprawdę warto poświęcić kilkanaście minut, aby dowiedzieć się kilka ciekawostek dotyczących zdrowego odżywiania.
"Co jeść na diecie?"
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Co_jeść_na_diecie_-a2507.html
"Co jeść na diecie na kolację, obiad i śniadanie?"
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Co_jeść_na_diecie_na_kolację,_obiad_i_śniadanie_-a3260.html
"
Dieta na masę: Co jeść na masę?"
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Dieta_na_masę:_Co_jeść_na_masę_-a2591.html