---------------------- KLUSKI LENIWE ------------------------
MAKRO:
67 g Białka
7 g Fatu
83 g Węgli
Składniki:
* 250g twarogu chudego
* 1 jajko S/M
* 70 g mąki pszennej
* 30 g Skrobi ziemniaczanej
+ Opcjonalnie sosy zero
* Karmelowy
* Poziomka
Uwaga: Im więcej dodamy mąki do masy, tym kluski będą pyszniejsze
Przepis:
1. Twaróg dodajemy do miski i rozdrabianiami, następnie dodajemy jajko i razem mieszamy.
2. Po wymieszaniu dodajemy 30g skrobi i 70g mąki i mieszamy do zbitej konsystencji.
3. Po zrobieniu masy posypujemy lekko blat mąką i rolujemy ciasto, aż do uzyskania wyglądu " węża" , a następnie dzielimy na mniejsze " kawałki " .
4. Do wrzącej wody w rondelku wrzucamy ( 1/2 naszych klusek wrzucamy do rondelka i gotujemy, a drugą część wrzucamy po wyjęciu wcześniejszych )
5. Po wrzuceniu do rondelka czekamy, aż wypłyną i od wypłynięcia liczymy 1-1,5min i wyciągamy, nie za długo, bo się rozgotują.
6. Smacznego :)