w innym temacie pytałem o książki dotyczące biomechaniki i fizjologii, ale uznałem, że zrobię tutaj może temat o dietetyce, ponieważ chciałem sobie dobrać książki do rozwoju mojego zainteresowania :). Czy mógłby ktoś polecić jakieś książki? Osobiście znalazłem dwie i przejrzałem je jako pdf:
- Żywienie człowieka 1 Podstawy nauki o żywieniu - Jan Gawęcki, trochę jak podstawy biochemii, ale wydaje się prosto napisana.
- Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka - Ciborowska Helena, Rudnicka Anna, do tej książki mam lekki dystans, znalazłem kilka informacji, które nijak nie wiem, czy są prawdziwe:
1. Dobra dieta dla osoby otyłej to 1800 kcal - bez wzięcia pod uwagę jakichkolwiek różnic między jednostkami
2. U osób o prawidłowej masie ciała tkanka tłuszczowa nie przekracza 20% masy u kobiet i 10% tkanki tłuszczowej u mężczyzn. - trochę jakoś tego nie czuje, w sensie każdy mówi, że 16-20% to już jest ok, a tutaj nagle dostaję wartość 10% jako gdzieś tam te górną granicę prawidłowej masy ciała.
Co do powyższych to 1, nie jestem pewny a 2 podobno dla lekarzy, ale nie wiem, czy można ufać tym informacjom i kupić? :)
Jeśli macie coś ciekawego polecić to bardzo chętnie się zaznajomie :)