...
Napisał(a)
Witam. Kiedyś przeczytałem, że powinniśmy jeść 5% cukru naszego zapotrzebowania, dzisiaj, że 10%. Jak to w końcu jest, jaka jest najbardziej optymalna ilość? I czy im mniej tym lepiej? I czy jest jakaś odgórna granica, której nigdy nie powinniśmy przekraczać? Np. górnik ciężko pracuje i ma zapotrzebowanie załóżmy 5000kcal, to musi zjesć 500g cukru, może?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Mowa o zwykłym takim cukrze stołowym?
pół kilo to przesada, jeśli chodzi o stołowy to lepiej nie stosować. Jak tam sypniesz łyżeczkę do herbaty się nic nie stanie.
pół kilo to przesada, jeśli chodzi o stołowy to lepiej nie stosować. Jak tam sypniesz łyżeczkę do herbaty się nic nie stanie.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Raczej chyba chodzi ci o cukier = węglowodany ? Bo nie wyobrażam sobie żebyś miał zjadać pól kilograma cukru dziennie .
Tutaj pomocne artykuły
https://www.sfd.pl/temat373792 - 10 wskazówek żywieniowych
https://www.sfd.pl/temat523670 - Podstawy układania diety (nakierowywanie), start strona 2
https://www.sfd.pl/temat315296 - Dieta - ułóż sam/a
https://www.sfd.pl/temat398329 - Komponowanie posiłków i znaczenie odpoczynku (szerzej niż w innych tematach)
https://www.sfd.pl/Ilość_posiłków-t237159-s0.html
Tutaj pomocne artykuły
https://www.sfd.pl/temat373792 - 10 wskazówek żywieniowych
https://www.sfd.pl/temat523670 - Podstawy układania diety (nakierowywanie), start strona 2
https://www.sfd.pl/temat315296 - Dieta - ułóż sam/a
https://www.sfd.pl/temat398329 - Komponowanie posiłków i znaczenie odpoczynku (szerzej niż w innych tematach)
https://www.sfd.pl/Ilość_posiłków-t237159-s0.html
TRENINGI KATOWICE
IG
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
...
Napisał(a)
Nie nie, chodzi mi o cukier biały, nie węglowodany, z samą dietą jak ma wyglądać itd jestem dobrze zaznajomiony, tylko chodzi mi o cukier stołowy, cukier biały. Teraz patrze na artykuły, to po 10-12 łyżeczek jeśli ktoś ma zapotrzebowanie 2000kcal, ale czytałem kiedyś, kiedy miałem totalną zajawke, że 55g to góra
...
Napisał(a)
Najlepiej całkowicie zrezygnować z cukru . Cukier niszczy nasze jelita i jest pożywką dla grzybów. Powoduje rozrost Candidy, chorobę Crohna, zespół jelita drażliwego czy owrzodzenie jelita grubego. Od jelit wszystko się zaczyna, więc każde zachwianie flory bakteryjnej to ryzyko wystąpienia nowych schorzeń w innych częściach ciała. Powoduje wiele różnych chorób i dolegliwości – choroby serca i krążenia, miażdżyca, otyłość, próchnica, endometrioza, astma, padaczka, choroby oczu krótkowzroczność, katarakta, zwyrodnienie plamki żółtej, hemoroidy, żylaki, osteoporozę, stwardnienie rozsiane i wiele innych.
2
TRENINGI KATOWICE
IG
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
...
Napisał(a)
Pozatym trawienie cukru to skomplikowany proces, do którego potrzeba między innymi wapnia i magnezu pobieranych z zębów i kości. Duże spożycie cukru powoduje też niedobory witamin z grupy B i E oraz chromu i miedzi. Niszczy zdolności organizmu do wchłaniania niezbędnych wartości odżywczych. Zbyt duża ilości cukru w diecie ogranicza korzystne działanie witaminy C. Jej niedobór spowodowany spożyciem cukru może doprowadzić do zahamowania regeneracji tkanek i zmniejszenie funkcji immunologicznych.Mamy obecnie w każdym produkcie cukier , wiec
dodatkowe dosładzane powinismy wyeliminować całkowicie .
dodatkowe dosładzane powinismy wyeliminować całkowicie .
1
TRENINGI KATOWICE
IG
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
...
Napisał(a)
Jeżeli masz na myśli sacharozę, czyli cukier stołowy, to nie ma tego typu zaleceń. Produkt ten najlepiej będzie wyeliminować z diety całkowicie. To mniej więcej tak jakbyś pytał ile należy palić papierosów, czy pić alkoholu. Im mniej, tym lepiej dla Twojego zdrowia.
W przypadku cukrów prostych uzależnione jest to mocno indywidualnie od ilości ogólnej podaży węglowodanów w diecie. Jeżeli ktoś spożywa bardzo duże ilości węglowodanów, to nie dostarczy ich ze źródeł jak najmniej przetworzonych z prostych powodów. Raz, że ilość błonnika może być zdecydowanie zbyt wysoka, a dwa może być problem ze zjedzenie tego.
W przypadku cukrów prostych uzależnione jest to mocno indywidualnie od ilości ogólnej podaży węglowodanów w diecie. Jeżeli ktoś spożywa bardzo duże ilości węglowodanów, to nie dostarczy ich ze źródeł jak najmniej przetworzonych z prostych powodów. Raz, że ilość błonnika może być zdecydowanie zbyt wysoka, a dwa może być problem ze zjedzenie tego.
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły