SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Produkty z puszki to zło ?

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 474

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 202 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 1057
Witam.

Jako iż od pewnego czasu nie jadam mięsa, białko staram się dostarczac m.in poprzez spożywanie fasoli. Ostatnimi czasy dowiedziałem się ze spozywanie produktów z puszki na dłuższą metę jest szkodliwe. Jak wiadomo fasola z puszki jest DUZO bardziej wygodna w przygotowaniu (samo gotowanie surowej fasoli trwa minimum godzine).

Chciałem zapytac jak sobie z tym radzicie? Skąd bierzecie czerwona fasole ktora ciezko dostac na wage surową , lub moze dostarczacie białko w inny sposob.

Pozdrawiam.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9050 Napisanych postów 82717 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699603
Białka pochodzenia roślinnego jak najbardziej mogą stanowić element diety, czy posiłku. Jednak nie powinny być one głównym źródłem białka w posiłku. Tym bardziej w ciągu dnia, czy tygodnia. Jedyne, kiedy można je w ten sposób zastosować, to w przypadku wegan. Jednak tutaj nie mamy dużego wyboru, więc tylko z tego względu. Pamiętać warto o tym, że fasola, jak i inne rośliny strączkowe zawierają składniki antyodżywcze, które mogą negatywnie wpłynąć np. na prace układu trawiennego. Tak więc fasolę, jak najbardziej w niewielkiej ilości można dodać np. do surówki, sałatki, czy sosu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9050 Napisanych postów 82717 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699603
Warzywa konserwowe raczej nie stanowią szczególnie pożądanego składnika zdrowej diety, ale nie oznacza to, że nie mogą się w niej znaleźć. Warto po nie sięgać jednak z rozwagą, raczej od czasu do czasu niż regularnie, czy już zwłaszcza – codziennie. Warzyw konserwowych nie powinno się też przetrzymywać po otwarciu w puszkach, a raczej przekładać do szklanych lub porcelanowych naczyń. Lepiej stawiać na warzywa świeże , ewentualnie mrożone które również są bardzo dobra alternatywa . Wszystko z umiarem .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 202 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 1057
flex1976
Białka pochodzenia roślinnego jak najbardziej mogą stanowić element diety, czy posiłku. Jednak nie powinny być one głównym źródłem białka w posiłku. Tym bardziej w ciągu dnia, czy tygodnia. Jedyne, kiedy można je w ten sposób zastosować, to w przypadku wegan. Jednak tutaj nie mamy dużego wyboru, więc tylko z tego względu. Pamiętać warto o tym, że fasola, jak i inne rośliny strączkowe zawierają składniki antyodżywcze, które mogą negatywnie wpłynąć np. na prace układu trawiennego. Tak więc fasolę, jak najbardziej w niewielkiej ilości można dodać np. do surówki, sałatki, czy sosu.



Jak w takim razie dostarczyć resztę białka w przypadku kiedy nie je się mięsa ? Czy odzywka białkowa załatwi sprawę ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9050 Napisanych postów 82717 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699603
Jaja -Białko jaja kurzego uznawane jest za wzór jeśli chodzi o udział poszczególnych aminokwasów.
Ryby-Ryby podobnie jak mięso i jaja są źródłem wysokojakościowego białka, a dodatkowo gatunki morskie dostarczają także niezwykle cennych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3.
Nabiał -twarogi chude i półtłuste, naturalne jogurty i kefiry oraz ewentualnie mleko, które znakomicie nadaje się jako napój potreningowy.
Oczywiście odżywki białkowe to również bardzo dobra alternatywa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 202 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 1057
flex1976
Jaja -Białko jaja kurzego uznawane jest za wzór jeśli chodzi o udział poszczególnych aminokwasów.
Ryby-Ryby podobnie jak mięso i jaja są źródłem wysokojakościowego białka, a dodatkowo gatunki morskie dostarczają także niezwykle cennych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3.
Nabiał -twarogi chude i półtłuste, naturalne jogurty i kefiry oraz ewentualnie mleko, które znakomicie nadaje się jako napój potreningowy.
Oczywiście odżywki białkowe to również bardzo dobra alternatywa


Jeszcze pytanie w temacie jaj.
Jaka ilosc jaj spożywanych w ciągu tygodnia uznawana jest za odpowiednia ?
Obecnie spozywam ok 7-8 jaj na tydzien
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9050 Napisanych postów 82717 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699603
W diecie tak naprawdę najważniejsze jest by dietę opierać na zdrowych i nisko przetworzonych produktach dbając o odpowiednie ich urozmaicenie, nie przejadać się nadto i dbać o aktywność fizyczną, a to czy jaja pojawią się raz czy siedem razy w tygodniu nie będzie już wielkim problemem. Rozpatrywanie problemu wpływu diety na gospodarkę lipidową nie powinno być sprowadzane do konsumpcji jaj, gdyż jest to po prostu nieporozumienie. Jaja można jeść nawet codziennie i cieszyć się znakomitym zdrowiem i kondycją psychofizyczną. To ze jaja( żółtka) są niezdrowe to już dawno obalony mit .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
krzykacz Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 21772 Napisanych postów 71319 Wiek 41 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 575898
Wamuch94
Witam.

Jako iż od pewnego czasu nie jadam mięsa, białko staram się dostarczac m.in poprzez spożywanie fasoli. Ostatnimi czasy dowiedziałem się ze spozywanie produktów z puszki na dłuższą metę jest szkodliwe. Jak wiadomo fasola z puszki jest DUZO bardziej wygodna w przygotowaniu (samo gotowanie surowej fasoli trwa minimum godzine).

Chciałem zapytac jak sobie z tym radzicie? Skąd bierzecie czerwona fasole ktora ciezko dostac na wage surową , lub moze dostarczacie białko w inny sposob.

Pozdrawiam.


Widać rzadko odwiedzasz sklepy, wejdź do pierwszej z brzegu biedry czy lidla masz surowe fasola każdy kolor soczewica każdy kolor każdy rodzaj kaszy czy makaronów.

doping & zdrowie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 17701 Napisanych postów 132148 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460637
ja na tydzien ok 16 spożywam, 4x4

Fasola to nie jedyne źródło białka. Musisz poczytać trochę o tym.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

strongmani

Następny temat

Ból prawego sutka.

WHEY premium