PS. Mam 14 lat i 65 kg wagi
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
Cześć,
sery to doskonałe źródło wapnia i fosforu, które biorą udział w procesie budowy kości i zębów oraz wielu innych procesach w organizmie. Ser to także źródło białka, ale i tłuszczu - być może z tego wynika Twoje pytanie.
O ile sery są dobrym dodatkiem diety, to trzeba pamiętać, że są bardzo kaloryczne, szczególnie żółte. W zależności od gatunku, są to kaloryczności miedzy 250 a 430 kalorii w 100 g produktu.
Przykładowe kaloryczności serów (w 100 g):
Brie - 334 kcal
Camembert - 300 kcal
Gouda - 356 kcal
Halloumi - 321 kcal
Parmesan - 431 kcal
Ser edamski - 357 kcal
Ser królewski - 359 kcal
Ser Maasdam - 344 kcal
Nie można też zapomnieć o innych serach, które mają nieco mniej tłuszczu i mogą być dobrą alternatywą dla miłośników serów, którzy dbają o linię:
Mozzarella - 280 kcal
Ricotta - 174 kcal
Twaróg chudy -113 kcal
Twaróg półtłusty -133 kcal
Twaróg tłusty - 148 kcal
Na kaloryczność serów wpływa głównie ilość tłuszczu, która oscyluje między 10 a 50% kaloryczności.
Odpowiadając na pytanie czy można jeść dużo sera, trzeba uwzględnić swoje zapotrzebowanie kaloryczne. U wielu osób 100-150g sera może pokryć całkowite zapotrzebowanie na tłuszcz a wiadomo, że tłuszcz znajduje się w wielu innych produktach, które spożywamy na co dzień. Może się okazać, że duże ilości sera sprawią, że będziemy mieli nadwyżkę kaloryczną a to w konsekwencji może doprowadzić do wzrostu wagi.
Dodać też należy, że są dużo lepsze źródła tłuszczu niż te zawarte w serach np. oliwa z oliwek, tłuste ryby, orzechy, awokado, jaja...
Ser można jeść, ale z umiarem, szczególnie jeśli zależy nam na sylwetce.
Do poczytania:
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Mozzarella__dlaczego_warto_jeść_ten_ser_-a1237.html
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Dobre_i_złe_produkty_żywnościowe__nabiał,_olej_kokosowy,_kawa_i_inne-a1286.html
sery to doskonałe źródło wapnia i fosforu, które biorą udział w procesie budowy kości i zębów oraz wielu innych procesach w organizmie. Ser to także źródło białka, ale i tłuszczu - być może z tego wynika Twoje pytanie.
O ile sery są dobrym dodatkiem diety, to trzeba pamiętać, że są bardzo kaloryczne, szczególnie żółte. W zależności od gatunku, są to kaloryczności miedzy 250 a 430 kalorii w 100 g produktu.
Przykładowe kaloryczności serów (w 100 g):
Brie - 334 kcal
Camembert - 300 kcal
Gouda - 356 kcal
Halloumi - 321 kcal
Parmesan - 431 kcal
Ser edamski - 357 kcal
Ser królewski - 359 kcal
Ser Maasdam - 344 kcal
Nie można też zapomnieć o innych serach, które mają nieco mniej tłuszczu i mogą być dobrą alternatywą dla miłośników serów, którzy dbają o linię:
Mozzarella - 280 kcal
Ricotta - 174 kcal
Twaróg chudy -113 kcal
Twaróg półtłusty -133 kcal
Twaróg tłusty - 148 kcal
Na kaloryczność serów wpływa głównie ilość tłuszczu, która oscyluje między 10 a 50% kaloryczności.
Odpowiadając na pytanie czy można jeść dużo sera, trzeba uwzględnić swoje zapotrzebowanie kaloryczne. U wielu osób 100-150g sera może pokryć całkowite zapotrzebowanie na tłuszcz a wiadomo, że tłuszcz znajduje się w wielu innych produktach, które spożywamy na co dzień. Może się okazać, że duże ilości sera sprawią, że będziemy mieli nadwyżkę kaloryczną a to w konsekwencji może doprowadzić do wzrostu wagi.
Dodać też należy, że są dużo lepsze źródła tłuszczu niż te zawarte w serach np. oliwa z oliwek, tłuste ryby, orzechy, awokado, jaja...
Ser można jeść, ale z umiarem, szczególnie jeśli zależy nam na sylwetce.
Do poczytania:
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Mozzarella__dlaczego_warto_jeść_ten_ser_-a1237.html
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Dobre_i_złe_produkty_żywnościowe__nabiał,_olej_kokosowy,_kawa_i_inne-a1286.html
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Poprzedni temat
Ceny produktów SFD
Następny temat
Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne przy otyłości?
Polecane artykuły