Szacuny
0
Napisanych postów
25
Wiek
29 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
373
Witam Państwa,
Pytanie może głupie może nie, natomiast szukałem podobnego tematu na forum, ale niestety takowy nie istnieje lub nie potrafię się doszukać. Zasadniczo interesuje mnie kwestia oleju/oliwy z oliwek/masła w posiłkach, a mianowicie czy należy je wpisywać w osobnych rubrykach, jeżeli używamy go do smażenia. Zauważyłem, że w niektórych dietach, w kalkulatorach kalorii pojawiają się osobne pozycje -pierś z kurczaka -oliwa z oliwek, a w niektórych jest tylko -pierś z kurczaka oraz inne składniki jakby ten kto ją układał zjadał surową pierś z kurczaka, w niektórych natomiast zauważyłem pozycję typu -jajko -masło, a w innych z kolei -jajecznica na maśle. Jest to oczywiście fundamentalne pytanie, ponieważ precyzja w liczeniu kalorii jest bardzo ważna. Tak więc w jaki sposób powinniśmy to ujmować w kalkulatorze by uzyskać odpowiednią kalorykę posiłku ?
Szacuny
0
Napisanych postów
25
Wiek
29 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
373
Hmm co do użytku powiedzmy oliwy z oliwek w sałatce to rozumiem, że należy wpisywać osobno, natomiast do smażenia już niekoniecznie, bo przecież przy wlaniu 25g oliwy z oliwek na patelnie do smażenia cześć zostaje na patelni, więc nie zjadam 25g, ponadto wiadomo, iż oliwa na patelni ulega procesom chemiczny i fizycznym
Zmieniony przez - Procederr w dniu 2020-05-24 19:47:13
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9059
Napisanych postów
82743
Wiek
48 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
699808
„ Zasadniczo interesuje mnie kwestia oleju/oliwy z oliwek/masła w posiłkach, a mianowicie czy należy je wpisywać w osobnych rubrykach, jeżeli używamy go do smażenia. Zauważyłem, że w niektórych dietach, w kalkulatorach kalorii pojawiają się osobne pozycje -pierś z kurczaka -oliwa z oliwek.....” —————————————————————————————
Tak,zdecydowanie należy wliczać w bilans kaloryczny diety kalorie z tluszczy, które użyliśmy do smażenia. Nie znikają one i nie wyparowują jak np. woda. Większość wsiąka w produkt.
Szacuny
0
Napisanych postów
25
Wiek
29 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
373
Ok to jeszcze w gwoli ścisłości, jak się ma kwestia, że pozycja wcześniej wymieniona czyli -jajecznica na maśle zawiera inną kalorykę niż wpisane osobno -jajka -masło ? Oczywiście zachowując gramaturę
Zmieniony przez - Procederr w dniu 2020-05-24 20:11:41
Szacuny
3036
Napisanych postów
51766
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
349871
Jedna osoba zrobi jajecznicę na 10g masła, druga na 20, czy innej ilości, a tabele uwzględniają pewnie jeszcze inną ilość w „gotowcu”. Wpisuj swoje produkty, każdy z osobna i będziesz miał pewność, że wszystko gra na 100%.
1
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6277
Napisanych postów
76061
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755000
Zdecydowanie należy wliczać w bilans kaloryczny tłuszcze, które używamy do smażenia. Nie ulegają one odparowaniu, a wsiąkają w smażony produkt. W niektórych rozpiskach diety i poszczególnych posiłkach nie ma tłuszczów do smażenia, a jest np. mięso, czy ryba z prostego powodu. Smażenie nie jest jedynym możliwym sposobem obróbki. Nie chce mi się wierzyć, że nie wpadłeś na to, iż pierś z kurczaka można upiec, grillować, czy ugotować, a tłuszcze nie są do tego niezbędne. Smażąc warto użyć niewielką ilość tłuszczu, aby wysmarować nim patelnie. Jak ktoś smaży w głębokim oleju, to oczywiste jest, że nie wlicza całości.