Nie rozumiem po co sobie utrudniać życie. Wszystkie produkty spożywcze ważymy przed obróbką termiczną, czyli na surowo. Możesz przyjąć, że wszystkie makarony, kasze, ryże mają ok 350 kcal surowego produktu, a każdy z tych produktów ma zupełnie inną wagę po ugotowaniu np. 100g. Dlatego naprawdę utrudnieniem jest ważenie tego po
obróbce termicznej.
Warto też pamiętać, że w przypadku wymienionych wyżej produktów poziom ugotowania i czas gotowania może dużo zmienić jeśli chodzi o wagę tych ugotowanych suchych 100g. Bo zapewne zdajesz sobie sprawę, że krótko gotowany ryż, makaron, kasza (100g surowego) waży zdecydowanie mniej niż taki prawie rozgotowany produkt.
Jeszcze gorzej wygląda sprawa z mięsem. Inny ubytek wagi jest podczas duszenia, smażenia czy gotowania.
Zazwyczaj wszystkie produkty znajdują się w kalkulatorach żywieniowych. Ja osobiście używam i polecam ten z PoTreningu.pl
https://potreningu.pl/calculators/calories
Oprócz tego sugeruję też przykładać dużą dbałość, aby w posiłkach składających się z wyżej wymienionych produktów znajdowało się także białko. Świetnym rozwiązaniem na uzupełnienie białka w diecie jest odżywka białkowa.
Na koniec dodam jeszcze, że warto w swojej diecie wykorzystywać różne rodzaje ryżów, makaronów, kasza, gdyż zdrowa dieta, to różnorodna dieta. Mało tego, badania naukowe wykazują, że czym większa różnorodność diety, tym dłuższe życie.