SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Makaron gryczany

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 742

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Znalazłam makaron gryczany, na którego opakowaniu są podane kalorie i makro dla makaronu ugotowanego.

Wartości odnoszą się do produktu po ugotowaniu, bez dodatku soli.
Na 100g makaronu ugotowanego:
214kcal
2,7g tłuszczu
39g węglowodanów
6,8g białka

Na porcję (ok 150g):
321 kcal
4,1g tłuszczu
59g węglowodanów
10g białka

I jest też napisane:
Opakowanie zawiera około 4 porcje produktu po ugotowaniu. 100g makaronu przed ugotowaniem = około 150g makaronu po ugotowaniu.

Czy dobrze rozumiem, że te wartości co są podane dla 150g to są wartości 100g surowego makaronu?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Inezz96 Mistrzyni Polski Administrator
Ekspert
Szacuny 550 Napisanych postów 4356 Wiek 28 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 42767
Nie rozumiem po co sobie utrudniać życie. Wszystkie produkty spożywcze ważymy przed obróbką termiczną, czyli na surowo. Możesz przyjąć, że wszystkie makarony, kasze, ryże mają ok 350 kcal surowego produktu, a każdy z tych produktów ma zupełnie inną wagę po ugotowaniu np. 100g. Dlatego naprawdę utrudnieniem jest ważenie tego po obróbce termicznej.

Warto też pamiętać, że w przypadku wymienionych wyżej produktów poziom ugotowania i czas gotowania może dużo zmienić jeśli chodzi o wagę tych ugotowanych suchych 100g. Bo zapewne zdajesz sobie sprawę, że krótko gotowany ryż, makaron, kasza (100g surowego) waży zdecydowanie mniej niż taki prawie rozgotowany produkt.

Jeszcze gorzej wygląda sprawa z mięsem. Inny ubytek wagi jest podczas duszenia, smażenia czy gotowania.

Zazwyczaj wszystkie produkty znajdują się w kalkulatorach żywieniowych. Ja osobiście używam i polecam ten z PoTreningu.pl
https://potreningu.pl/calculators/calories

Oprócz tego sugeruję też przykładać dużą dbałość, aby w posiłkach składających się z wyżej wymienionych produktów znajdowało się także białko. Świetnym rozwiązaniem na uzupełnienie białka w diecie jest odżywka białkowa.



Na koniec dodam jeszcze, że warto w swojej diecie wykorzystywać różne rodzaje ryżów, makaronów, kasza, gdyż zdrowa dieta, to różnorodna dieta. Mało tego, badania naukowe wykazują, że czym większa różnorodność diety, tym dłuższe życie.

Pozdrawiam,
Inez Gorońska Mistrzyni Polski Bikini fitness
https://www.instagram.com/inezgoronska/?hl=pl 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Suplementy dla piłkarza

Następny temat

Redukcja a trening interwałowy

WHEY premium