Jeśli chcesz zrobić "odchudzony" schabowy, to wystarczy że zrobisz go w mniejszej ilości panierki i nie będziesz kąpał go w oleju, a wszystkie użyte składniki wpiszesz w dziennik żywieniowy.
Schab możesz obtoczyć w niewielkiej ilości mąki (saute) i usmażyć na małej ilości tłuszczu, który zważysz przed usmażeniem.
Tak samo sprawa wygląda w przypadku kebabu. Możesz sobie wybrać dowolne mięso i podsmażyć na 10g oliwy z oliwek. Do tego przygotuj sobie sałatkę (sałata lodowa lub pekińska, papryka, cebula, pomidor, ogórek). Sos czosnkowy możesz przyrządzić z jogurtu naturalnego i przypraw. Jeśli kalorie Ci na to pozwolą, dodaj jedna małą łyżeczkę majonezu (5-10g) nie zaszkodzi, a zawsze wzbogaci smak.
Tak naprawdę wszystko da się przygotować w nieco "odchudzonej" wersji kalorycznej, ale potrzebna jest odrobina fantazji i chęci.
Pamiętaj aby wszystko produkty zawarte w potrawie wliczać w bilans! (łącznie z oliwą do smażenia, odrobiną mleka, jogurt itd.)
W codziennym liczeniu kalorii pomoże Ci dziennik żywieniowy lub aplikacja do liczenia kalorii. Ja osobiście korzystam z dziennika żywieniowego na PoTreningu.pl.
https://potreningu.pl/calculators/calories
Jeśli brakuje Ci pomysłu na zdrowe, fit przepisy, to zerknij do naszego działu FIT KUCHNIA, a z pewnością znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie.
Tak naprawdę wszystko opiera się na liczeniu kalorii. Bo przecież nie można powiedzieć, że wysoko kaloryczna oliwa jest "niedietetyczna" lub niepożądana. Jest wręcz przeciwnie. Wszystko co wliczysz w bilans i nie spowoduje jego przekroczenia jest ok. Pamiętaj jednak aby maksymalnie ograniczyć
żywność przetworzoną, cukier oraz niezdrowe tłuszcze.