SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Posiłki

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 1601

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Inez, mam takie pytanie Moja mama gotuje w domu obiady. Wiem, jaką ilość mięsa, ryżu, ziemniaków itd mam zjeść po usmażeniu/ugotowaniu. Więc jak mama gotuje np ziemniaki dla całej rodziny to czy mogę z garnka wziąć tyle ugotowanych ziemniaków ile potrzebuje skoro znam wage po ugotowaniu? Czy to będą jakieś znaczące różnice?
Nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Inezz96 Mistrzyni Polski Administrator
Ekspert
Szacuny 550 Napisanych postów 4426 Wiek 28 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 42925
Witaj,
doskonale rozumiem o co Ci chodzi. Pytasz o to czy możesz wpisywać w kalkulator kalorii produkty gotowe, po obróbce termicznej, a nie tak jak to robi większość osób, czyli surowe. Rozumiem, że z racji tego, że dla całej rodziny gotuje mama jest to dla niej bardziej wygodne. Jednak w tym wypadku zachodzi znaczne ryzyko błędu związane raz z ubytkiem masy (smażenie, gotowanie, duszenie mięs), a z drugiej strony zwiększanie masy produktów surowych.

Znam kilka osób, które liczą produkty po obróbce termicznej, acz do mnie to nie przemawia. W zdecydowanej większości kalkulatorach kalorii znajdziesz wartości produktów podanych przed obróbką termiczną.

Zwróć uwagę, że ziemniaki, ryż, kasze podczas gotowania chłoną różne ilości wody. Ma na to wypływ jakość surowca i czas trwania obróbki termicznej. Dla przykładu jeszcze inaczej sprawa wygląda w przypadku ziemniaków pieczonych. Tutaj bardzo łatwo można przesadzić z ilością kalorii, gdyż objętość pieczonego ziemniaka jest zdecydowanie mniejsza niż w przypadku surowego lub gotowanego. W tym przypadku woda odparowuje i także drastyczny wpływ ma na to długość obróbki.

Mięso traci ok 20% wody podczas smażenia kontaktowego. Zatem jeśli chcesz zjeść 100g piersi z kurczaka, to po usmażeniu będzie ona miała mniej więcej 80g, ale w dzienniczku żywieniowym nadal musisz wpisać 100g surowej piersi z kurczaka, czyli jakieś 21g białka.

Największy ubytek masy mięsa następuje w procesie długiego duszenia. Może on sięgać nawet 40%.

Produkty takie jak kasze, ryże, makarony należy ważyć przed obróbką termiczną, gdyż podczas gotowania chłoną wodę. 100g ryżu może mieć po ugotowaniu wagę nawet 450g (kwestia jak bardzo go rozgotujesz).

Ja jestem tradycjonalistką i zdecydowanie bardziej wolę ważyć produkty przed pieczeniem, smażeniem czy gotowaniem. Wtedy mam pewność, że w dzienniczek żywieniowy wpiszę prawidłową ilość spożytych kalorii.

Tak czy inaczej będziesz miał jakąś kontrolę nad spożywanymi kaloriam i jest to bardzo ważne, ale ryzyko błędnego oszacowania jest wyższe.

Pozdrawiam,
Inez Gorońska Mistrzyni Polski Bikini fitness
https://www.instagram.com/inezgoronska/?hl=pl 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Nastolatek, trening redukcja

Następny temat

Co sądzicie o białku 100 Whey Mass

WHEY premium