SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Sposób na liczenie kalorii

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1424

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51562 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Witam

Mam 15 lat i trenuje siłowo już od roku. Liczę kalorie i wygląda to mniej więcej tak, że przykładowo:

1. Dochodzi pora np. obiadowa, schodzę do kuchni
2. Włączam w telefonie aplikację do liczenia kalorii
3. Ważę każdy składnik na wadze kuchennej
4. Wliczam sobie każdy składnik do aplikacji ile co ma gram, a aplikacja sama liczy mi kalorie.

Z czasem dawałem radę, ale teraz zaczyna mi się robić z mózgu jajecznica i mam dość liczenia tych głupich kalorii. Zastanawiałem się nad tym czy nie rzucić to wszystko i zacząć normalnie jeść bez ciągłego ważenia. To zabiera strasznie dużo czasu i zanim ja to wszystko zliczę i przygotuję to mija ponad 20 min.

Czy macie jakiś inny i lepszy sposób liczenia kalorii w posiłkach? Próbowałem też planować sobie posiłki dzień wcześniej, ale to mi nie wychodziło.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
FighterX Moderator
Ekspert
Szacuny 24264 Napisanych postów 25217 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1020282
Cześć!

Jest kilka sposobów na szybkie ogarnięcie kaloryczności bez utraty czasu.

1. Przygotuj posiłki na zaś. Gdy masz więcej czasu, przygotuj sobie po prostu kilka lub kilkanaście posiłków na raz. Pozwoli Ci to na zaoszczędzenie czasu w taki sposób, że na szybko będziesz mógł po porcjować, które będziesz mógł przerzucić na patelnię lub wrzucić do mikrofalówki i odgrzać w kilka minut.

2. Przygotuj półprodukty na zaś. Usmaż/upiecz mięso, przygotuj warzywa (pokrój, podgotuj), upiecz/ugotuj ziemniaki, ugotuj ryż/kaszę. Przygotuj te wszystkie produkty w pojemnikach, które następnie będziesz porcjował przed podgrzaniem (osobiście sam stosuję tę metodę).

3. Porcjował rzeczy "na oko". Chodzi o to, że każde jabłko bez względu na to, że może ważyć tyle samo, może mieć między 120-220kcal. Zatem starasz się jeść "tyle samo" na każdy posiłek, porcjujesz na oko. np część talerza albo wielkość dłoni itp. Ten sposób zaleca dr John Berardi.



Zatem metod jest wiele, jaką wybierzesz zależy tylko i wyłącznie od Ciebie.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Powrót do biegania po rekonstrukcji ACL

Następny temat

Redukcja czy masa

WHEY premium