Czas przygotowywania to około godziny z racji, że trzeba pokroić warzywa.
Składniki (na 2 porcje):
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin
2 cebule,posiekane(ok.300g)
1 czerwona papryka, bez nasion i posiekana(ok.300g)
225g dyni piżmowej, obranej i posiekanej
400 g krojonych pomidorów z puszki
250ml bulionu warzywnego
2 puszki Ciecierzycy po 400 g każda, odsączona
225g ziemniaków, obranych i pokrojonych
20 g Sera żółtego
1.Rozgrzać olej na dużej patelni, dodać cebulę i paprykę, smażyć na średnim ogniu przez 5 minut.
2.Przełożyć cebulę i paprykę do większego garczka i dodać dynię, pomidory, bulion warzywny, ciecierzycę i ziemniaki, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć ogień i dusić 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
3.Podawać potrawę posypaną serem żółtym.
Składniki odżywcze (na porcję):
Kcal: 839
B: 38 g
W: 108 g
T: 28 g