...
Napisał(a)
Mam duże niedobory cynku, to jest pewne, jednak nie chcę brać tabletek. Szukam produktów bogatych w ten minerał. Zależy mi głównie na tym aby były łatwe w przygotowywaniu i aby nie były drogie. Moglibyście mi coś zasugerować?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Głównym źródłem cynku jest żywność pochodzenia zwierzęcego - mięso, jaja, wątroba, ryby, ostrygi, lub roślinnego - nasiona dyni, słonecznika, otręby pszenne, kiełki pszenicy, a także cebula i czosnek. W organizmie cynk jest magazynowany w skórze, kościach i mięśniach. Po spożyciu zostaje wchłonięty w jelicie cienkim. Jego przyswajalność wynosi 20-40 proc. i jest większa z pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Link poniżej masz wszystkie informacje
https://potreningu.pl/articles/2458/najlepsze-zrodla-cynku
https://potreningu.pl/articles/2458/najlepsze-zrodla-cynku
TRENINGI KATOWICE
IG
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
...
Napisał(a)
Tu nie trzeba nic przygotowywywać, cynk występuje też w produktach które nie potrzebują żadnej obróbki
podroby – szczególnie wątróbka;
mięso i ryby, ostrygi;
nabiał;
strączki – szczególnie fasola biała, groch, zielony groszek;
pełnoziarniste produkty zbożowe;
pestki dyni i słonecznika, migdały;
gorzka czekolada i kakao gorzkie;
jaja;
kiełki pszenne;
czosnek, cebula.
Ale też nie mzoesz tak na to patrzeć, o sporo cynku ma np taki produkt ale nie patrzysz już na to ze ten produkt ma też inne i np czegoś będzie za dużo. Warto też się przyjrzeć co utrudnia przyswajanie cynku.
podroby – szczególnie wątróbka;
mięso i ryby, ostrygi;
nabiał;
strączki – szczególnie fasola biała, groch, zielony groszek;
pełnoziarniste produkty zbożowe;
pestki dyni i słonecznika, migdały;
gorzka czekolada i kakao gorzkie;
jaja;
kiełki pszenne;
czosnek, cebula.
Ale też nie mzoesz tak na to patrzeć, o sporo cynku ma np taki produkt ale nie patrzysz już na to ze ten produkt ma też inne i np czegoś będzie za dużo. Warto też się przyjrzeć co utrudnia przyswajanie cynku.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Dostarczenie zapotrzebowania organizmu na cynk z diety nie powinno stanowić problemu. Chyba, że odżywiasz się po prostu niezdrowo, bazując na przetworzonych produktach. Skąd stwierdzenie, że masz znaczne niedobory tego składnika mineralnego?
Bardzo dobrym źródłem cynku są np. jajka, wątróbka, różnego rodzaju orzechy, nasiona, kasze,płatki zbożowe, czy nabiał. Wszystko to,co powinno znaleźć się w zdrowiej i urozmaiconej diecie. Jeżeli tego nie ma, to sugeruję zmienić całe swoje odżywianie, a nie tylko produkty pod kątem cynku.
Bardzo dobrym źródłem cynku są np. jajka, wątróbka, różnego rodzaju orzechy, nasiona, kasze,płatki zbożowe, czy nabiał. Wszystko to,co powinno znaleźć się w zdrowiej i urozmaiconej diecie. Jeżeli tego nie ma, to sugeruję zmienić całe swoje odżywianie, a nie tylko produkty pod kątem cynku.
Moderator działu Odżywianie
Poprzedni temat
Redukcja kilka pytań
Następny temat
Czy konieczne jest liczenie kalorii plus kilka pytań.
Polecane artykuły